Poyraz Açıklaması 'Kadın Siyasette Yeterince Temsil Edilmiyor'

Ordu Baro Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz, Türkiye nüfusunun yarısının kadın olmasına rağmen siyaset alanında yeterince temsil edilmediğini söyledi.

Poyraz Açıklaması 'Kadın Siyasette Yeterince Temsil Edilmiyor'
Av. Haluk Murat Poyraz yaptığı açıklamada, Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının pek çok Avrupa ülkesinden önce tanındığını belirtti.

Poyraz, kadının 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelerde, 26 Ekim 1933’te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, 5 Aralık 1934’te ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadına seçme ve seçilme hakkı tanındığını hatırlatarak, “Türkiye’de nüfusun yarısını kadınların oluşturmasına karşın ülkemizde yapılan 2014 yılı yerel ve 2015 yılı genel seçimlerinde seçilmiş kadınlarımız yüzde 14’ü ile milletvekilliğinde, yüzde 10.7’si ile belediye meclis üyeliğinde, yüzde 4.3’ü il genel meclisi üyeliğinde, yüzde 3’ü belediye başkanlığında ve yüzde 1.2 ile muhtarlıkta temsil edilmektedir. Türkiye, parlamentodaki kadın üye yüzdesi açısından 1935’te yapılan seçimlerde yüzde 4.6 oranıyla dünya oranlarına göre 21. sırada iken, Birleşmiş Milletler’in son verilerine göre, tüm dünyada mecliste kadın-erkek eşitliğinde, genel üzerinden değerlendirildiğinde kadın milletvekili oranının ortalaması yüzde 22 iken, bizim ülkemizdeki oran yüzde 14.9 ile ortalamanın çok ama çok altında olup, bu konuda Türkiye dünyada 91. sırada yer almaktadır” dedi.

Poyraz, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Bu sayısal oranlar gösteriyor ki, ülkemizde Fransa, Belçika, İtalya ve İsviçre gibi birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme seçilme hakkı tanınmasına rağmen 82 yıl içinde kadınımızın aktif siyaset içinde yeterince temsil edilmediği, bu hususun tespit edilerek, bu konuda Anayasa’da, Siyasi Partiler ve Seçim Yasalarında, parti tüzüklerinde, kadınların seçilme hakkı konusunda pozitif düzenlemelerin yapılmadığını göstermektedir.”
Kaynak: İHA