'Piyasalar İtalya'da Olası Bir Erken Seçim Sürecini Fiyatlıyor'

Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Çekçen: 'İtalya'da bir siyasi istikrarsızlık dönemi başlamak üzere. Şimdi piyasalar İtalya'da olası bir erken seçim sürecini fiyatlıyor'

Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, İtalya'daki referandum sonucunun avro varlıklarını zayıflattığını ve piyasaların İtalya'da olası bir erken seçim sürecini fiyatladığını bildirdi.

Haftanın öne çıkan gelişmelerini değerlendiren Çekçen, hafta sonu gerçekleşen İtalya referandumunda İtalya halkının Başbakan Matteo Renzi'nin anayasa değişikliğini öngören pakete 'hayır' dediğini anımsatan Çekçen, İtalya'da bir siyasi istikrarsızlık döneminin başlamak üzere olduğunu belirtti.

Bu durumun, AB karşıtı Beş Yıldız Hareketi (Five Star Movement) partisinin önünü açabileceğine işaret eden Çekçen, şunları kaydetti:

'Küresel piyasalardaki endişe ve avro varlıklarındaki satışın da tam olarak sebebi bu olasılık, yani İtalya'nın da Euro birliğinden çıkışının gündeme gelmesi. Şimdi piyasalar İtalya'da olası bir erken seçim sürecini fiyatlıyor.

İngiltere'nin küresel piyasalarda yarattığı yıkımı yaşayan piyasalar, Euro birliğinin dağılma ihtimalini destekleyecek İtalya referandumunu nispeten daha sakin karşıladı. Özellikle küresel endişelerin arttığı bir dönemde talep gören altında daha yatay bir fiyatlama görüyoruz. Fakat bu sonucun darbe vurduğu ürün olarak avro varlıkları ön plana çıktı. İngiltere'den sonra İtalya'nın da Euro birliğinden çıkma olasılığının gündeme gelmesi piyasaları önümüzdeki günlerde de meşgul edebilir.'

Çekçen, Renzi sonrası İtalya'da erken seçim kararının ortaya çıkmasının ve söz konusu AB karşıtı partinin başa gelme ihtimalinin gündeme gelmesinin avro varlıklarında yükselişleri yeni dönemde sınırlandırabileceğini dile getirdi.

Yunanistan, İngiltere ve son olarak İtalya gelişmeleriyle Euro birliğinin varlığının daha fazla sorgulanmaya başlanabileceğini ifade eden Çekçen, bu durumda avronun önümüzdeki dönemde değerinin olumsuz yönde etkilenebileceğini bildirdi.

- 'Kurun yönü açısından yurt içindeki gelişmeler daha belirleyici'

Avro/doların 1,0500 seviyelerine kadar gerilemesinin bu sürecin ne şekilde fiyatlanabileceğini yansıttığını belirten Çekçen, şu açıklamalarda bulundu:

'Avro varlıklarının önümüzdeki dönemde zayıflamasıyla birlikte dolar ile avronun değerinin eşitlenmesi mümkün olabilir. Bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) kritik faiz kararı ve Başkan Mario Draghi'nin konuşması takip edilecek. ECB, İtalya referandumu sonrası varlık alım programıyla ilgili güncellemeye gidebilir ve bu durum avro varlıklarını zayıflatabilir.

İç tarafa baktığımızda ise İtalya gelişmeleri sonrası avronun zayıflaması doları ön plana çıkardı. Avro varlıklarının düşüşüne bağlı olarak dolar endeksi yukarı yönlü desteklenebilir, bu durum da TL varlıklarını zayıflatabilir. Dolayısıyla içeride dolar/TL'de 3,5000-3,5200 bandı üzerinde güçlü seyir korunuyor. Fakat kurun geldiği bu noktayı daha çok iç gelişmeler yönlendirdiği için yurt içi tarafta yapılacak açıklamalar ve Cuma günü toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) bu hafta yapacağı açıklamalar izlenecek. Dolayısıyla kurun yönü açısından, yurt içi tarafta gelişmeler ve açıklamalar daha belirleyici diyebiliriz.'
Kaynak: AA