Orman Yangını Alanlarında 'Drone' İle Ölçüm Dönemi

İzmir'in Buca ve Seferihisar ilçelerinde orman yangınlarının çıktığı alanlardaki ölçümler, insansız hava aracıyla yapıldı Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Bu teknik sayesinde hem zamandan hem de iş gücünden büyük tasarruf sağlıyoruz'.

İzmir'in Buca ve Seferihisar ilçelerinde 3 Ağustos 2016'da çıkan orman yangınlarında zarar gören alanların ağaçlandırılması için gerekli ölçümler, insansız hava aracı ile yapılarak, haritalara aktarıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Orman Genel Müdürlüğünün Buca ve Seferihisar orman yangınları sonucunda yürüttüğü enkaz temizleme ve arazi hazırlık çalışmaları devam ediyor, ağaçlandırma çalışmalarının yapılacağı arazideki ölçümler de yapılarak sayısal ortama taşınıyor.

Ölçümlerde İzmir'de ilk defa insansız hava aracından faydalanıldı.

- 90 derecelik fotoğraflar çekildi

Ormancılık çalışmalarının fotoğraflanması ve videoya kaydedilmesinde kullanılan insansız hava araçları (drone) bu kez haritacılık kadastro çalışmalarında kullanıldı.

Buca ve Seferihisar yangın bölgelerinde önceden belirlenen ve hassas GPS ile koordinatlanan noktalar üzerinde drone uçurularak 90 derecelik açıyla fotoğraf çekimleri yapıldı. Bu çekimler, daha sonra bilgisayar ortamında sayısallaştırılarak yorumlandı ve haritalara aktarıldı. Bu haritalardan da faydalanılarak bölgedeki ağaçlandırma çalışmalarına başlanılacak.

Açıklamada, konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman teşkilatının teknolojinin getirdiği yeni imkanlarla çalışmalarını desteklediğini belirtti.

Orman yangınlarının meydana geldiği arazilerde yapılacak ağaçlandırma için arazi ölçümlerinin yapılması gerektiğine işaret eden Eroğlu, 'Misal olarak 50 hektarlık bir alanın yerden ölçümü 5 gün sürüyor. Ancak bu ölçümün drone ile yapılması durumunda çalışma 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabiliyor. Bu teknik sayesinde hem zamandan hem de iş gücünden büyük tasarruf sağlıyoruz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA