'OPEC'in Kararı IKBY'nin Üretimini Etkilemeyecek'

IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami: 'OPEC'in petrol üretimini kısma kararı Kuzey Irak’taki üretimi etkilemeyecek'.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) petrol üretimini kısma kararının Kuzey Irak'taki petrol üretimini etkilemeyeceğini söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen 'Kürdistan-Irak Petrol ve Doğalgaz Konferansı'nda' konuşan Hawrami, OPEC tarafından dengelenme için petrol fiyatlarının azaltılması yönünde alınan karara ilişkin, 'OPEC'in petrol üretimini kısma kararı Kuzey Irak'taki üretimi etkilemeyecek.' ifadesini kullandı.

IKBY'nin petrol üretimi azaltmadan da OPEC ülkeleriyle iş birliğine gidebileceğini belirten Hawrami, henüz Irak merkezi hükümeti ile OPEC kararına ilişkin görüşmediğini, merkezi hükümetin üretimin azaltılması konusununda IKYB ile müzakere etmesi gerektiğini aktardı.

Hawrami, son bir yıl içinde Erbil ve Bağdat yönetimi arasında gelişmeler yaşandığını ancak 2017 yılı petrol ticaretine ilişkin bütçe ödemelerinde halen bir çözüme ulaşamadıklarını kaydetti. Hawrami, ayrıca gelecek yılın ilk aylarında Kuzey Irak bölgesinde toplam 20 petrol ve doğalgaz sahasında keşif yapılması için ihale sürecinin başlatılacağını bildirdi.

OPEC'in petrol üretim seviyesini günlük 1,2 milyon varil düşürme kararının ardından, Irak merkezi hükümeti de günlük üretim kapasitesini 200 bin varil azaltabileceğini açıklamıştı.

Kaynak: AA