Lenf Sisteminin Anahtar Bitkisi Açıklaması Yoğurt Otu

Histoloji ve Embriyoloji uzmanı Dr. Ömer Coşkun, bağışıklık sistemine önemli destek sağlayan lenf sisteminin düzenli çalışmasında ve lenf sistemi hastalıklarından korunmada, yoğurt otu bitkisinden yararlanılabileceğini belirtti.

Dr. Coşkun, vücutta kan dolaşımından başka, ikinci bir dolaşım sistemi olarak lenf sisteminin bulunduğunu, dokular arasında bulunan lenf sıvısının ve bu sıvı içindeki akyuvarların, lenf damarları aracılığı ile kan dolaşımına karıştığını söyledi.



Lenfatik sistemin vücut savunmasındaki önemine değinen Dr. Ömer Coşkun, yoğurt otunun, dünyanın birçok yerinde, modern ve geleneksel tıpta yaygın olarak kullanıldığını ifade etti.

Dr. Coşkun, şunları kaydetti:

"Yoğurt otu, iyi bir diüretik ve kan temizleyici olup, fazla sıvının vücuttan atılmasına, vücudun toksik atıklardan temizlenmesine yardımcı olur. Vücuttaki iltihap, ağrı ve ödemin giderilmesinde çok başarılıdır. Lenf bezlerindeki problemlerde, ses teli, bademcik, dişeti iltihaplarında, guatrda, tiroid bezi fonksiyonlarının düzenlenmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca bu harika bitki, yara iyileştirici özelliklere de sahiptir."

Dünya tıp literatüründe yoğurt otu bitkisine geniş yer verildiğine işaret eden Dr. Coşkun, Türkiye’de yaygın olarak yetişen bu bitkinin sağladığı faydaların hayata geçirilmesi için, tanıtımının ve kullanımının yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.

Dr. Ömer Coşkun, yoğurt otunun nasıl kullanılacağını ise şu şekilde anlattı:

"1 tatlı kaşığı kurutulmuş yoğurt otunu 1 su bardağı kaynar suda 5-10 dakika ağzı kapalı olarak bekletilmek suretiyle demlenerek çay olarak tüketilebilir. Bu çayla gargara yapılabilir. Bitkinin ekstraktı da kullanılabilir."
Kaynak: İHA