Kurdukları Serada Mantar Yetiştiriyorlar

Bilecik'in Söğüt ilçesinde farklı yerlerden aldıkları mantarları pazarlarda satarken güçlük çeken Özdemir ailesi, çözümü serada mantar yetiştirmede buldu Yusuf Özdemir: 'Mantar yetiştiriciliği çocuk büyütmek gibi. Her aşamasıyla ilgilenmek gerekiyor.'

Söğüt ilçesinde, farklı yerlerden aldığı mantarları pazarlarda satan Özdemir ailesi, bu konuda sıkıntı yaşayınca sera kurup mantar yetiştirmeye başladı.

Boş zamanlarında başka illerden getirdiği mantarları pazarlarda satan Yusuf Özdemir, çalıştığı kurumdan emekli olduktan sonra bu işi ailesiyle yapmayı sürdürdü.

Farklı illerden temin ettiği mantarlarda kalite sorunu yaşayıp, güçlük çeken Özdemir, çözümü sera kurarak mantar yetiştirmekte buldu.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süren araştırmalar sonucu 1,5 dönümlük kapalı alana 15 sera kurup kültür mantarı yetiştirmeye başladığını söyledi.

Geçmiş yıllarda başka illerden getirdiği mantarları sattığını anımsatan Özdemir, nakliye ve kalitede sorunlar yaşayınca üretim metotlarını araştırmaya başladığını ifade etti.

Araştırmalarının ardından mantarı serada yetiştirmeye karar verdiklerini anlatan Özdemir, şöyle konuştu:

'Mantar yetiştiriciliği konusunda daha önce hiç tecrübemiz yoktu. Bu çocuk büyütmek gibi. Her aşamasıyla ilgilenilmesi gerekiyor. 40-45 günde satışa hazır hale geliyor. Havanın durumuna göre bir, iki gün gecikme olabiliyor. Ürettiğimiz ürünleri başta Eskişehir olmak üzere, pazar ve marketlere pazarlıyoruz. Serada kışın günlük 20-30, yazın ise 10-15 kasa arasında kültür mantarı yetiştiriyoruz. Ürün kışın daha çok tüketiliyor.'
Kaynak: AA