Kıbrıs Müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: 'Temennim, artık Kıbrıs'ta 50 yıldır süren müzminleşmiş ve kangrenleşmiş soruna bir çare bulunması, her iki halkın mutlu ve huzurlu olabileceği, gelecek kuşakların barış, refah ve huzur içinde yaşayabilecekleri bir ada yaratılmasıdır'.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, 'Temennim, artık Kıbrıs'ta 50 yıldır süren müzminleşmiş ve kangrenleşmiş soruna bir çare bulunması, her iki halkın mutlu ve huzurlu olabileceği, gelecek kuşakların barış, refah ve huzur içinde yaşayabilecekleri bir ada yaratılmasıdır.' dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitmeden önce Ercan Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs'ta sağlıklı bir çözüme ulaşılabilmesi için hem kendilerine hem de Avrupa Birliği'ne (AB) düşen görevler ve beklentilerin bulunduğunu ifade eden Akıncı, Brüksel ziyareti çerçevesinde yarın Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, çarşamba günü de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in yanı sıra AB Dış Politika ve Dış Güvenlik Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile görüşeceğini kaydetti.

Kıbrıs müzakereleri kapsamında garantör ülkelerin de katılacağı beşli konferans tarihinin belirlendiğini ve çözüm sürecinde kararlı bir aşamaya doğru gidildiğini belirten Akıncı, işlerin yolunda gitmesi halinde taraflar arasındaki ayrılık noktalarının bir uzlaşmayla sonuçlanması için çalışacaklarını, Rum tarafından da aynı kararlılığı göstermesi gerektiğini söyledi.

- 'KKTC, onurlu bir çözümde yer alacak'

Cumhurbaşkanı Akıncı, İsviçre'nin başkenti Cenevre'de 9-12 Ocak'ta yapılacak müzakerelerde mutabakat sağlanması halinde KKTC'nin onurlu bir çözümde yer alacağını, iki kurucu devletten biri olarak AB'ye dahil olacağını ifade etti.

Kıbrıs'ta olası bir çözümle AB'ye hazırlık sürecinin daha büyük bir önem taşıyacağını dile getiren Akıncı, bu açıdan AB yetkilileriyle yapılacak görüşmelerin büyük öneme sahip olduğu kanısını taşıdığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'ta çözüm için kendilerine düşen görevlerin yanı sıra AB'ye de düşen görevler olduğunu hatırlatarak çözümün sağlıklı bir şekilde hayata geçebilmesi için AB'nin de yapması gerekenlerin bulunduğunu, Kıbrıs Türk halkının ve KKTC'nin AB'den beklentilerinin olduğunu kaydetti.

- 'Görüşmelerden bir yol haritası çıktı'

Geçen hafta Rum lideri Nikos Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile yapılan görüşmelerde bir yol haritasının çıktığını ifade eden Akıncı, '9 Ocak'ta Cenevre'ye gidilmesi konusunda ve 12 Ocak'ta beşli konferansa dönüşecek bir yol haritası üzerinde mutabakat sağlandı. Kamuoyuna yansıtıldığının aksine Cenevre'ye giden yolda hiçbir ön koşul yok. Varılan mutabakat BM'nin açıkladığı mutabakattır.' dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakereler kapsamında Cenevre'de yoğun bir gündeminin olacağına işaret ederek 'Temennim, artık Kıbrıs'ta 50 yıldır süren müzminleşmiş ve kangrenleşmiş soruna bir çare bulunması, her iki halkın mutlu ve huzurlu olabileceği, gelecek kuşakların barış, refah ve huzur içinde yaşayabilecekleri bir ada yaratılmasıdır.' değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Taraflar, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürütülen müzakerelerden, Rum yönetiminin beklenen adımları atmaması nedeniyle sonuçsuz ayrılmıştı.

İsviçre'de 7-11 Kasım'da yapılan görüşmenin devamı niteliğindeki Mont Pelerin zirvesinin amacı, hem toprak meselesinde kriterlerin görüşülmesi hem de garantör ülkelerin katılacağı beşli konferans tarihinin belirlenmesiydi.

Taraflar, geçen hafta İsviçre'nin başkenti Cenevre'de 9 Ocak'ta bir araya gelme, 11 Ocak'ta kendi haritalarını sunma ve 12 Ocak'ta da garantör ülkelerin katılacağı uluslararası konferansta toplanma kararı almıştı.

Kaynak: AA