Kadın Hakları Günü

CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, 5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Akcagöz, mesajında, 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan Türk kadınının, milletvekili seçme ve seçilme hakını 5 Aralık 1934'te yapılan Anayasa ve Seçim Kanunu değişiklikleriyle elde ettiğini hatırlattı.

Türkiye Cumhuriyeti'nde kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılması, kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin, toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri olduğunu ifade eden Akcagöz, şunları kaydetti:

'Çünkü Mustafa Kemal Atatürk, ülkenin çağdaş devletler seviyesine yükselmesinin yolunun, kadının kurtuluşundan geçtiğini çok iyi biliyordu. Türk kadınının özgürleşmesi, erkekler gibi siyasi hayata katılması, hukuk önünde eşit olması, siyasi haklarını özgürce kullanması ve bunun önünün açılması çağdaş Cumhuriyet'in en önemli gösterge ve kazanımlarından biridir. 5 Aralık, Türk kadını için özgürleşme adımlarından birinin hayata geçtiği tarihtir. Türk kadını, kendisine bu hakları tanıyan Cumhuriyet'e ve Atatürk devrimine sahip çıkmak zorundadır. Türk kadınını, farklı kılan, laik Cumhuriyet'tir. Türk kadını, bunun kıymetini bilmelidir.'

Kaynak: AA