'Gürcistan'a İhracatta Türkiye İlk Sırada'

Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Develioğlu: 'Firmalarımız HES yatırımları, tekstil, konfeksiyon, turizm ve otel, mobilya, gıda, temizlik malzemeleri ve hizmet sektörü olmak üzere hemen hemen her sektörde faaliyet göstermektedir' 'Türk firmaları yüklenici hizmetlerinde de Acara bölgesinde en ön sıralarda yer almaktadır. Türkiye bu bölgede 1 milyar dolara yakın müteahhitlik hizmeti vermektedir'

BAYRAM SARAYOĞLU - Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Mikail Develioğlu, Gürcistan'daki firmaların, HES yatırımları, tekstil, konfeksiyon, turizm ve otel, mobilya, gıda, temizlik malzemeleri ve hizmet sektörü olmak üzere hemen hemen her sektörde faaliyet gösterdiğini bildirdi.

Develioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görevinin, Gürcistan ve Türkiye arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu belirterek, mevcut ilişkilerin yanı sıra sosyal kültürel ilişkileri geliştirmeye de önem gösterdiklerini ifade etti.

Türkiye ve Gürcistan arasında kimlikle geçiş uygulamasına değinen Develioğlu, 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden sonra kimlikle giriş çıkış yapabildiğimiz yegane ülke Gürcistan'dır. Bu da iki ülke arasındaki dostluğun ve kardeşliğin en önemli göstergesidir.' dedi.

Develioğlu, Gürcistan'a en fazla ihracat yapan ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekerek, Gürcistan'a yapılan toplam ihracatın yüzde 17'sinin Türkiye'ye ait olduğunu kaydetti.

Gürcistan'a yapılan ihracatta Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını aktaran Develioğlu, 'Acara bölgesinde 400'e yakın firmamız var. Bu firmaların 1 milyar liraya yakın yatırımı söz konusu. Firmalarımız HES yatırımları, tekstil, konfeksiyon, turizm ve otel, mobilya, gıda, temizlik malzemeleri ve hizmet sektörü olmak üzere hemen hemen her sektörde faaliyet göstermektedir.' diye konuştu.

- Acara'da 1 milyar dolara yakın müteahhitlik hizmeti

Develioğlu, Türk firmalarının yüklenici hizmetlerinde de Acara bölgesinde en ön sıralarda yer aldığını belirterek, Türkiye'nin bu bölgede 1 milyar dolara yakın müteahhitlik hizmeti verdiğini, bunun da Türkiye ve Gürcistan ilişkilerinin iyi noktaya ulaştığının göstergesi olduğunu dile getirdi.

Gürcistan'daki seçimlerden sonra mevcut yönetimin güçlenerek yeniden iktidara geldiğini ifade eden Develioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bunun siyasi açıdan ve bölge istikrarı için önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz iş adamlarımızı Gürcistan'a yatırıma davet ediyoruz. Gürcistan'da demokratik bir yapı söz konusu. Gürcistan hem Avrupa Birliği hem de NATO'ya üye olma süreci içinde. Gürcü ve Türk halkları arasında kültürel yakınlık var. Bu açıdan da ilişkilerin daha sağlam yapılandırılması mümkün. Batum Başkonsolosu'muz Yasin Temizkan'ın başkanlığında Ticaret Ataşeliği olarak bizler, bölgede yatırım ve iş yapmak isteyen iş adamlarımıza her zaman yardıma hazır olduğumuzu bildirmek istiyoruz. Gürcistan'daki vatandaşlarımızı Türkiye'ye, Türkiye'deki vatandaşlarımızı ise Gürcistan'da yatırım yapmaya ve ilişkilerimizi geliştirmeye davet ediyoruz.'

Develioğlu, Gürcistan'ın Türk iş adamları için cazip bir ülke olduğunu kaydederek, 'İki ülke arasında coğrafi yakınlık var. Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce olmasına rağmen Acara bölgesinde yaygın olarak Türkçe konuşuluyor. Bunda da en büyük katkı Başkonsolosluğumuzun 20 yıldır ücretsiz verdiği Türkçe kurslarıdır. Bir de her alan bakir olduğu için bu alanlarda yatırım yapmak her daim caziptir.' ifadesini kullandı.

- 'Gürcistan sanayileşmeye ihtiyaç duyan bir ülke'

Gürcistan'ın sanayileşmeye ihtiyaç duyduğuna, bu nedenle her sahada yatırıma ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Develioğlu, şunları söyledi:

'Yatırımcılara karşı devletin sunduğu bedava veya ucuz arsa gibi imkanları var. Vergi oranları da çok düşük. Yatırımcı elde ettiği karı tekrar yatırıma aktarırsa şirket bünyesindeki karının vergisi yüzde sıfır olacak. Bu önemli bir avantaj. Eğer yatırımı ortaklarına dağıtırsa veya ülkesine götürürse vergi oranı yüzde 15 oluyor. Çalışanların ücretleri 450-500 lari civarında değişiyor. Çalışanların gelir vergisi de yüzde 20 olur. Yani işçinin aldığı ücretin yüzde 20'sini devlet vergi olarak alıyor. Bunun dışında mal ve hizmetlerden muaf olan hizmetler de var. Gürcistan'da yatırım yapmak için eski makineler de getirilip kullanılabiliyor. Bu bakımdan Gürcistan'a yatırım yapmak cazip bir durumda.'

Mikail Develioğlu, yaklaşık 400 firmayla bölgede toplam 2 milyar doları bulan Türk yatırımının daha da artması için iş adamlarını Gürcistan'a yatırıma davet etti.

Acara bölgesinin turizm potansiyeli bakımında da önemli bir yer olduğunu kaydeden Develioğlu, Sarp Sınır Kapısı'ndan itibaren 57 kilometre uzunluğunda kirlenmemiş bir kumsal ve deniz olduğunu belirterek, 'Bahar ve yaz aylarında ciddi turizm potansiyeline sahip bir yer. 2015 yılı itibarıyla Gürcistan'ın turizm gelirleri 2,9 milyar dolar.' dedi.

Kaynak: AA