Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kendi teknolojisini üretmeye devam edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TAİ'de "Göktürk 1" uydusunu faaliyete alma töreninde konuştu. Erdoğan, Türkiye'nin kendi teknolojisini üretmeye devam edeceğini söyleyerek GÖKTÜRK -1 uydusunun hayırlı olmasını dilediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kendi teknolojisini üretmeye devam edecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kendi teknolojisini üretmeye devam edecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından notlar;

* Uzaya fırlatma töreni vesilesiyle bir araya geldiğimiz Göktürk 1'in ülkemiz ve TSK için hayırlı olmasını diliyorum. Göktürk 1 az önce uzaya gönderildi. Artık neticelerini de gördükçe daha da gururlanacağız.

* Rasat uydumuzu Rusya'dan, Göktürk 2'yi ise Çin'den göndermiştik. Göktürk 1'le yeni bir adım atmış oluyoruz. Göktürk 2'den daha gelişmiş bir uydudur. TSK'ya yüksek teknolojisi ile hizmet verecek bu uydu önemli faydalar sağlayacaktır.

* Yarım metreye kadar hassas görüntüleme kabiliyeti ile orman alanlarından deniz kirliliğine kadar geniş bir yelpazede istifade edilecektir. Uydunun kabiliyetleri uzay çalışmalarında ulaşmak istediklerinin bir hedefidir.

* Çalışmaları biliyor ve takdir ediyorum.Türkiye'nin tarihi ve yakından takip ettiği bizler için çok önemli derslerden geçti. Kıbrıs Barış Hareketlerindeki askeri ambargolar karşımıza çıktı.

* Bazı batı ülkelerinin ülkemize bazı ürünleri satmadıklarını görüyoruz. Dışa bağımlılığını Türkiye yarı yarıya azaltmış durumdadır. Yüzde 80'den yüzde 40'a geriledi. 2023'e kadar daha da azaltacağız. Kötü komşu insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmedi, bitirmeyecek.

* Daha gelişmiş uydumuzu uzaya göndermeliyiz. Uzun zaman ciddi kaynak birikim istediğini biliyorum. İhtiyacımız olan tüm alanlarda kendi kendimize yeterli geleceğimiz savunma sanayinin hazırlanması gerekiyor.

* Silahlı insansız hava aracında olduğu gibi savunma sanayinde alacağımızdan daha ucuza finanse etme imkanına sahip olduğumuzu gördük. Silahsız İHA'lardan almak istiyoruz talebimizi iletiyoruz. Bugün git yarın gel, en son dedikleri kongreden çıkmadı. Biz NATO'da beraber değil miyiz? Dost oturuyor konuşuyoruz, iş neticeye gelince kongreden karar çıkmadı. Bunlar bizi hacet sahibi yaptı.

* Kendimiz üretiyoruz. Hem de çok daha ucuza üretiyoruz. Silah fabrikalarını kapatan zihniyete düşmemeliyiz. Kayseri aynı zamanda uçak pazarıdır.

* Biz kararlı bir duruş sergiliyoruz. Bugün gerçekten coşkuluyum. Duyguluyum. Az önce yaşadığımız an heyecan bizler için farklılık demek. TUSAŞ, ASELSAN, TÜBİTAK'ta görev yapan herkesi tebrik ediyorum.