ABD'nin Sudan Ve Güney Sudan Temsilcisi Booth Mısır'da

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt ile Booth, başkent Kahire'de bir araya geldi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ın, ABD'nin Sudan ve Güney Sudan temsilcisi Donalth Booth ile bir araya geldiği bildirildi.

Arap Birliği Sözcüsü Mahmud Afifi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Birliğin Genel Sekreteri Ebu Gayt'ın, iki gün sürecek resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır'ı ziyaret eden ABD'nin Sudan ve Güney Sudan temsilcisi Booth ile bir araya geldiği kaydedildi.

Sudan'daki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Ebu Gayt'ın Sudan'da ulusal diyalog görüşmelerinin sonlanmasının ardından istikrar ve kalkınmanın sağlanması için uluslararası toplumun çabalarının desteklenmesinin önemini vurguladığı ifade edildi.

Sudan halkının yaşam şartlarının iyileştirilmesi için kalkınma sürecine destek verilmesi gerektiği belirtilen görüşmede ayrıca Güney Sudan'daki gelişmelerin de ele alındığı, ABD temsilcisi Booth'un bu ülkede Ağustos 2015'te imzalanan barış anlaşmasının uygulanmasının taahhüdü ve krizin çözüm yolları çerçevesinde Güney Sudanlı taraflarla yaptığı görüşmelerin sonuçları hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Hükümetin yakıt desteğinin çekilmesi kararını protesto eden muhalefetin çağrısı üzerine Sudan'da bir süredir gösteriler düzenleniyor.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisi ile koalisyon partileri arasında bir yıldır devam eden ulusal diyalog görüşmeleri toplantısında, tavsiye niteliğindeki 'nihai kararlar' 10 Ekim'de oy birliğiyle kabul edilmişti.

Sudan, Güney Sudan'ı sınırdaki Darfur, Mavi Nil ve Güney Kordofan eyaletlerindeki isyancılara destek vermekle suçlarken, Güney Sudan da Hartum'un, yönetim karşıtı eski Güney Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ı desteklediğini iddia ediyor.
Kaynak: AA