AB Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Müsteşarı Poupeau Açıklaması

'Avrupa Birliği'nin 727 milyon avrosu Suriyeli mültecilere harcanmak üzere Türkiye'deki banka hesaplarına geçmiş durumda'.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Müsteşarı Vincent Guillaume Poupeau, 'Avrupa Birliği'nin 727 milyon avrosu, Suriyeli mültecilere harcanmak üzere Türkiye’deki banka hesaplarına geçmiş durumda.' dedi.

Poupeau, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ile ortaklaşa düzenlediği 6. İnsan Hakları Film Günleri tanıtım toplantısında, ücretsiz gösterime sunulacak filmlerin, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen programa dahil olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği'nin, Dünya İnsan Hakları Günü'nü de kapsayan haftada, bütün dünyada bu tip etkinlikler düzenlediğini, Türkiye'nin de bu etkinliklerin düzenlendiği ülkelerden biri olduğunu belirten Poupeau, Türkiye'nin Avrupa Birliği için çok önemli bir ülke olduğunu belirtti.

Poupeau, 2016 yılının insan hakları bakımından bütün dünyada çok zor bir yıl olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

'İnsan hakları ihlalleri çok yaygınlaştı. Binlerce insan savaşlarda ve çatışmalarda hayatını kaybetti. Bunların pek çoğu da Suriye'deydi. Binlerce çocuk, kadın, genç, yaşlı insan eğer öldürülmediyse ya da hapse girmediyse engelli bir şekilde hayatını devam ettirmek zorunda kaldı. Pek çok insan yerlerinden, evlerinden, ülkelerinden oldu. Mülteci sayısında inanılmaz bir artış gerçekleşti.'

Poupeau, bir gazetecinin 'Türkiye'deki siyasetçiler tarafından Avrupa Birliği'nin terör örgütlerinin yuvası olduğunun dile getirildiği' yönündeki sorusunu şöyle yanıtladı:

'Neden Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki terör örgütlerini desteklediği gibi fikirlerin oluştuğunu ben anlamıyorum. Çünkü durum böyle değil. Türkiye'deki terör örgütüne, Avrupa Birliği'nin destek verdiği doğru değil. Biz terör örgütünün askeri kanadına destek vermeme konusunda oldukça açığız, Türkiye'de bu ayrım çok iyi yapılmıyor olabilir ama işin bir de siyaset kanadı var. Türkiye'de siyaset yapanlar da bu işin askeri kanadına, yani terör örgütü kanadının biz çok iyi ayrımındayız, bazen Türkiye'de bu ayrım çok iyi yapılamayabiliyor.'

- Suriyeli mülteciler

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mülteci anlaşmasına değinen Poupeau, 'Avrupa Birliği Türkiye'nin mültecilere ev sahipliği yapması durumu için ciddi bir mali kaynak ayırmış durumda. Size bazı rakamlar da vereyim, toplam 3 milyar avroluk bir paketi onayladık ve Türkiye'deki mültecilerin yararlanması için bu programı açtık ve şu ana kadar Avrupa Birliği'nin 727 milyon avrosu Suriyeli mültecilere harcanmak üzere Türkiye'deki banka hesaplarına geçmiş durumda.' diye konuştu.

Süreci hızlandırmak için Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki kaynaklarını harcama prosedürlerinin biraz dışına çıktıklarını kaydeden Poupeau, 'Bunu uluslararası ajanslar veya sivil toplum kuruluşları üzerinden değil, ilk defa kamu kurumlarına direkt bu kaynağı aktararak yaptık. 727 milyon avroyu şu anda Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı kurumlarına Avrupa Birliği yöneltmiş durumda.' ifadesini kullandı.

Belediye Başkanı Aksu ise Suriyeli mültecilerin insan hakları sorunu olduğunu belirterek, 'Savaş olmasa ülkesini kimse terk etmek istemez. Bu savaş Suriyelileri bu hale getirmiştir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük göç hareketi son 1,5 yılda oldu.' ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği'nin bir takım çıkışlar yaptığını dile getiren Aksu, sözlerini şöyle tamamladı:

'Avrupa Parlamentosu bir karar almış, bu karar yok hükmündedir, yani sadece oradaki parlamenterlerin almış olduğu bir karardır. O bizim için çok önemli değildir ama ben şunu da söylemek isterim; Avrupa Birliği'nin kesin olarak Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu, Türkiye'nin de Avrupa Birliği'ne ihtiyacı olduğunu Avrupa Birliği de biliyor, biz de biliyoruz.'

Kaynak: AA