AB Komisyonu Üyesi Hahn, Sırbistan'da

Başbakan Vucic ile görüşen Hahn:'Başbakan Renzi'nin istifasından sonra oluşabilecek istikrarsız sürecin, Avrupa'da da belli yansımaları olabilir'.

AB Komisyonunun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, İtalya'daki referandum konusunu Avrupa düzeyine taşımak istemediğini ancak Başbakan Matteo Renzi'nin istifasından sonra oluşabilecek istikrarsız sürecin, Avrupa'da da belli yansımaları olabileceğini söyledi.

Hahn, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki temasları kapsamında, Başbakan Aleksandar Vucic ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hahn, toplantıda birçok konuyu değerlendirme imkanı bulduklarını aktararak, 'Özellikle sığınmacı krizinin çözümünde yaptıkları için Sırbistan'a teşekkür etmek istedim. Durum genel olarak iyi, ancak sorun hala çözülmüş değil.' ifadelerini kullandı.

Sırbistan için Avrupa yolunun alternatifinin olmadığını ve Sırbistan'ın AB'ye güvenebileceğini vurgulayan Hahn, katılım müzakerelerinde yıl sonuna Sırbistan ile en az bir yeni fasıl daha açacaklarını söyledi.

Hahn, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog sürecine de değinerek, AB üyelik sürecinde ilerleyebilmek için Priştine yönetiminin de Belgrad yönetiminin de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek zorunda olduğunu vurguladı.

Gazetecilerin İtalya'daki referandumla ilgili sorusunu da yanıtlayan Hahn, bunun ülke içinde alınmış bir karar olduğunu aktararak, 'Bazı insanlar gerçekten reformalara karşı olabilir, bazıları ise Renzi'ye ve hükümete karşı oy kullanmış olabilir.' dedi.

Referandum konusunu Avrupa düzeyine taşımak istemediğini kaydeden Hahn, 'Ancak Başbakan Renzi'nin istifasından sonra oluşabilecek istikrarsız sürecin, Avrupa'da da belli yansımaları olabilir.' diye konuştu.

- 'Sırbistan AB'nin sadık ortağıdır'

Başbakan Vucic de görüşmenin, AB üyesi olma yolundaki istek ve gayretlerinin bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, Sırbistan'ın izlediği yolun, iyi bir yol olduğunu kaydetti.

AB'nin karşı karşıya kaldığı sorunlara rağmen Sırbistan'ın kendi yolunu seçtiğini ifade eden Vucic, 'Sırbistan AB'nin sadık bir ortağıdır. AB Sırbistan'a ne denli sahip çıkıyorsa Sırbistan da aynı ölçüde AB'nin yanında yer alacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.

Vucic, gelecek hafta katılım müzakerelerinde 5. faslı açacaklarını anımsatarak, açılması muhtemel iki diğer fasıl konsunda ise henüz netlik bulunmadığını kaydetti.

Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog sürecine değinen Vucic, 'Biz Arnavutlardan çok daha fazla çaba gösterdik. Geçen yılki anlaşmaların şartlarını yerine getirdik.' diye konuştu.
Kaynak: AA