Türk Kadınına Seçme Ve Seçilme Hakkı Verilmesinin Yıl Dönümü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: 'Kadınlarımız, demokrasinin ve milli iradenin teminatı olduklarını hain darbe girişiminin gerçekleştirildiği 15 Temmuz gecesi kahramanlık destanı yazarak tüm dünyaya göstermiştir' 'Türk kadınının, 82 yıldır devam eden seçme ve seçilme hakkını en güzel şekilde değerlendirerek, ülkemizin önce 2023 sonra da 2071 hedeflerine ulaşmasında büyük rol oynayacağına olan inancım tamdır'.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, kadınların, demokrasinin ve milli iradenin teminatı olduklarını hain darbe girişiminin gerçekleştirildiği 15 Temmuz gecesi kahramanlık destanı yazarak tüm dünyaya gösterdiğini belirterek, 'Türk kadınının, 82 yıldır devam eden seçme ve seçilme hakkını en güzel şekilde değerlendirerek, ülkemizin önce 2023 sonra da 2071 hedeflerine ulaşmasında büyük rol oynayacağına olan inancım tamdır.' ifadesini kullandı.

Kaya, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 82'nci yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının 5 Aralık 1934'te Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında kabul edilerek verildiğini hatırlatan Kaya, Türk kadınının hayatın her alanında olduğu gibi siyasi alanda da bulunmasının 82'nci yıl dönümünün büyük bir gurur ve heyecanla kutlandığını belirtti.

Kadınların, seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin, millet adına demokratikleşme yolunda atılmış en önemli adımlardan biri olduğunu vurgulayan Kaya, bugün kadınların, elde ettikleri demokratik haklar neticesinde siyasi, ekonomik ve kültürel hayatın içinde başarılı çalışmalara imza attığını kaydetti.

- 'Kadının sosyal statüsünün yükseltilmesine yönelik adımlar atıldı'

Seçme ve seçilme hakkının, kadının toplum hayatına katılmasının yollarını açması bakımından bir çıkış noktası olduğu gibi demokrasinin ve kalkınmanın da ölçüsü olduğuna işaret eden Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Aynı zamanda aile ve toplumun temeli olan kadın evde, iş yerinde, siyasette, ekonomide, karar alma mekanizmalarında etkin rol üstlenmeyi sürdürecektir. Ülkemizde son yıllarda uygulanan politikalarla, kadının sosyal statüsünün yükseltilmesine yönelik güçlü adımlar atılmıştır. Siyasi ve hukuki alanında atılan bu adımlar kuşkusuz kadınlarımızı cesaretlendirmiş, müreffeh Türkiye’nin inşasında biz kadınlara güç vermiştir. Türk kadını 2002 yılından itibaren hayatın her alanında olduğu gibi siyasi temsilde de büyük bir başarı elde etmiş, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük teşvikleriyle kadın milletvekili sayısı önemli ölçüde artmıştır.'

Kaya, 2002 genel seçimlerinde 24 kadın vekilin TBMM'ye girdiğini, bu sayının 1 Kasım 2015 seçimlerinde 81'e yükseldiğini, oransal olarak da yüzde 4,4'ten yüzde 14,7'lere gelindiğini belirtti.

Bakan Kaya, 'Kadınlarımız, demokrasinin ve milli iradenin teminatı olduklarını hain darbe girişiminin gerçekleştirildiği 15 Temmuz gecesi kahramanlık destanı yazarak tüm dünyaya göstermiştir. Türk kadınının, 82 yıldır devam eden seçme ve seçilme hakkını en güzel şekilde değerlendirerek, ülkemizin önce 2023 sonra da 2071 hedeflerine ulaşmasında büyük rol oynayacağına olan inancım tamdır. Bu duygularla 82 yıllık siyasi kazanımın mimari Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e kadınlarımız adına şükranlarımızı sunuyorum.' ifadesine yer verdi.

Kaynak: AA