Manisalı Başkanlardan Türk Kadınlarına Mesaj

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 82. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Manisalı Başkanlardan Türk Kadınlarına Mesaj
Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 82’nci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, şunlara yer verdi: “Dünyanın birçok yerinde kadınlar, her ne hikmetse toplum dışına itilmekte, adeta ikinci sınıf vatandaş olarak görülmektedir. Geçmişten bugüne kadar süregelen bu olumsuz tablo, kadın cinayetleri, töre cinayetleri ve kıskançlık cinayetleri ile insanlığı karamsarlığa itmektedir. Oysaki 1930’lu yıllarda Cumhuriyetimizin kurucusu Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, kadınların erkekle eşit bir şekilde temsil edilmesiyle ilgili önemli çalışmalar yürütmüştür. “Ey kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” diyen büyük lider, 5 Aralık 1934’te TBMM’ye getirdiği Anayasa ve Seçim Kanunu teklifiyle kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı getirilmesini sağlamıştır. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir. Türk kadını, Cumhuriyet dönemiyle birlikte yüceltilmiş, eğitimde, sanatta, bilimde ve siyasette layık olduğu yere getirilmiştir. Günümüzde bunun artarak devam etmesini temenni ediyor, kadınlarımızın her alanda daha etkin olduğu, güzel haberlerini okuduğumuz bir ülke temenni ediyorum”

"Kadınlar toplumun temelidir"

Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, ise batı ülkelerinden çok daha önce Türk kadınına temsil hakkı verildiğini hatırlatarak, Türk Kadınının, hayatın her alanında olduğu gibi siyasette de başarılı olduğunu belirtti.

Başkan Çerçi; "Kadınlar, toplumun temelidir. Türk tarihinde kadınların yeri her zaman farklıdır. Tarihimiz büyük adamların ve onları yetiştiren anaların örnekleri ile doludur. Birleşmiş Milletler 1952 yılında Uluslararası bir sözleşme ile getirebildiği kadınlara seçme ve seçilme hakkını verirken; ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk bütün dünya ülkelerinden önce 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına bu hakkı tanımıştır. Kadın elinin değdiği her yerde ve her işte başarı, kalite ve saygınlık vardır. Kadınlarımızın toplum hayatının her aşamasında etkin rol almasını sağladığımızda, ülkemizin gelişmesi hızlanacaktır. Son yıllarda yapılan düzenlemelerle kadın haklarının uygulamaya geçirilmesi adına önemli mesafeler alınmıştır. Ancak elbette gelinen nokta yeterli değildir. Yunusemre Belediyesi’nde 2 bayan başkan yardımcısı ve 4 müdürümüz başarıyla görev yapmaktadır. 1 bayan müdürümüz de geçtiğimiz ay emekli oldu. Bu duygu ve düşüncelerle; kadınların mecliste daha fazla sayıyla temsil edilmesini diliyor; haklarının her geçen gün iyileştirilmesi ve kadınlarımızın toplumsal hayatın her alanında daha fazla yer almasını temenni ediyorum" dedi.

Kaynak: İHA