Engelliliği Engelliler Anlattı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Cunda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından düzenlenen söyleşide engelli konuşmacılar, engelliği anlattı.

Engelliliği Engelliler Anlattı
Cunda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri Hatice Ağa, Güner Kars Türkdoğan, Salih Öz tarafından organize edilen söyleşide; engellilere yönelik yaptığı çalışmalarla Türkiye genelinde ses getiren Adil Sosyal, Tüm Engelli Dostları Grubu’nun Görme Engelli Koordinatörü Namık Tuncel ile ilçenin tanınmış gazetecilerinden ortopedik engelli Suat Salgın konuşmacı olarak katıldı.

Söyleşiden çok salonu dolduran öğrencilerle sohbet havasında gerçekleşen etkinlikte konuşan Adil Sosyal Tüm Engelli Dostları Grubu’nun Görme Engelli Koordinatörü Namık Tuncel görme engelli bir birey olarak güncel hayatta yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Engellilerin toplum içinde yaşadıkları sorunları çarpıcı bir dile ile anlatan Namık Tuncel, yaşadığı ilçede başta kaldırımlar olmak üzere sadece bir tane umumi engelli tuvaletinin bulunmasından duyduğu üzüntüyü ifade etti.

Öğrencilerle teatral şekilde görme engelli bireye nasıl yaklaşılması ve yardımcı olunması gerektiğine dair açıklamalarda da bulunan Tuncel, engellilik konusunda önemli olanın; engelliye engelli gözüyle bakmamak olduğunu savundu.

Etkinlikte konuşan Gazeteci Suat Salgın ise; engelli bireye; ‘Özürlü’, ‘Sakat’, ‘Topal’, ‘Kör’, ‘Deli’, ‘Sağır’ gibi nitelendirmelerin yaralayıcı olduğunu vurguladı.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nda görev yaptığı yıllarda ülke genelinde engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak yasaların bulunmadığını ve geçen yıllar içerisinde yapılan özverili çalışmalar sonrasında Engelliler Yasası’nın çıkarıldığını anlatan Salgın, öğrencilere gazetecilik konusunda da bilgiler verdi.
Kaynak: İHA