5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü

Samsun Valisi Şahin, mesaj yayımladı.

Samsun Valisi İbrahim Şahin, '5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü' nedeniyle mesaj yayımladı.

Şahin, mesajında, 5 Aralık tarihinin Türk kadınlarına siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı tanıyan anayasa değişikliğinin TBMM'de kabul edilişinin yıl dönümü olarak kutlandığını anımsattı.

Bu tarihin aynı zamanda 'Dünya Kadın Hakları Günü' olarak kutlandığını hatırlatan Şahin, 1926 yılında Türk Medeni Kanunu ile aile ve sosyal çevrede birey olarak yerini alan Türk kadınının, 1934 yılında seçme ve seçilme hakkını elde ederek Türk siyasi hayatında söz sahibi olduğunu bildirdi.

Şahin, kadınlara bu hakların verilmesinin cumhuriyetin en önemli kazanımlarından olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'8 Şubat 1935'te yapılan ilk seçimlerde 17 kadın milletvekili meclise girmiş ve bugün bu sayı artmıştır. Bugün her alanda kadın sayısının artıyor olması, değişim ve dönüşümün en somut örneğidir. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, 'Bir toplum aynı gayeye bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse, ilerlemesine ve medenileşmesine teknik bakımdan imkan, ilmi bakımdan da ihtimal yoktur' diyerek, Türk kadınına sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasının yolunu açmıştır. Kadına seçme ve seçilme hakkı tanıyarak, kadını önemseyen, siyasal ve toplumsal yaşamda etkin kılan bir anlayışa sahip toplumun bireyi olmaktan duyduğum gururla Kadın Hakları Günü'nü kutluyor, sevginin, şefkatin ve özverinin simgesi kadınlarımıza saygılarımı sunuyorum.'
Kaynak: AA