Türk Akademisyenlerin Önemli Buluşu

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 'İki akademisyenimiz çok değerli bir bor kimyasalı geliştirerek, buluşlarını ADAPTTO Teknoloji Transfer Ofisimiz aracılığıyla uluslararası patent korumasına aldılar ve ilk ihracatlarını yaptılar.' dedi.

Rektör Elmas, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekonomide ülkelerin zenginlik göstergelerinden birinin de ihraç ettikleri ürünlerin kilogram başına fiyatı olduğunu kaydetti.

AB ülkelerinde 3 dolar düzeyinde olan değerin Türkiye'de 1,6 dolar olduğunu dile getiren Elmas, 'Ülkece zenginleşmenin yolununun yükte hafif pahada ağır işler yaparak bunları tüm dünyaya satmaktan geçtiğini söyledi.

Elmas, SAÜ'lü akademisyenlerin artık sadece ders verip öğrenci yetiştirmediğini, aynı zamanda Sakarya TEKNOKENT bünyesinde şirketleşerek girişimci olduklarını belirterek, 'Sakarya TEKNOKENT ülkemiz AR-GE ve yenilik ekosisteminin önemli paydaşlarından biri konumuna geldi. Son 2 yılda TEKNOKENT'te AR-GE şirket kurarak buluşlarını ticarileştirme yönünde önemli aşamalar kateden akademisyen sayısı 3 katına çıktı.' dedi.

TEKKOKENT ve bünyesinde faaliyet gösteren ADAPTTO Teknoloji Transfer Ofisinin etkin bir arayüz rolü üstlenmesiyle son 3 yılda üniversitenin kuruluşundan bu yana alınan patent sayısını 15 katına çıkardıklarını kaydeden rektör Elmas şunları söyledi:

'Artık hedeflerimiz sadece patent almak değil aynı zamanda bu patentleri ticarileştirerek ülkenin kalkınmasını desteklemek. Ülkemiz bor rezervinin yüzde 72'sine sahip olmasına rağmen, bu hammaddeyi çok ucuza ihraç edip kat kat üste para vererek bor mamullerini ithal etmekteyiz çünkü bor işleme teknolojileri ülkemizde yeni gelişiyor.

Bu kapsamda Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünden Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız ve Doç. Dr. Uğursoy Olgun hocalarımız çok değerli bir bor kimyasalı geliştirerek, buluşlarını ADAPTTO Teknoloji Transfer Ofisimiz aracılığıyla uluslararası patent korumasına aldılar ve ilk ihracatlarını yaptılar. Gram fiyatı yaklaşık olarak 800 lira biçilen bu kimyasalı üreten bu iki akademisyenimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.'

Kaynak: AA