Bıçakçı Ailesinin 5. Kuşak 'Ustası'

Tekirdağ'da 138 yıldır ata mesleğini icra eden 'Bıçakçı' ailesinin son ustası Murat Bıçakçı, mesleğini devam ettirmesi için 15 yaşındaki oğlunu yetiştiriyor Murat Bıçakçı 'Oğlum Alaattin, hem üniversiteye hazırlanıyor hem de dedelerinden miras kalan mesleği gelecek kuşaklara aktarmak için usta olmaya gayret gösteriyor' Alaattin Bıçakçı: 'Hobi olarak bile olsa bu mesleği devam ettireceğim ve ben de çocuklarıma bu mesleği öğreteceğim'.

MESUT KARADUMAN - Tekirdağ'da 138 yıldır ata mesleğini icra eden 'Bıçakçı' ailesinin son ustası Murat Bıçakçı, dedelerinden miras kalan mesleği gelecek kuşaklara aktarmak için üniversiteye hazırlanan 15 yaşındaki oğlunu bir yandan da çırak olarak yetiştiriyor.

Bıçakçı ailesi, Tarihi Rüstem Paşa Bedesteni'nde 25 metrekarelik dükkanda yaklaşık 1,5 asırdır soyadlarını aldıkları bıçakçılık mesleğini sürdürüyor.

Dedelerinden kalan meslek ile ekmek parasını kazanan Murat Bıçakçı'nın oğlu Alaattin Bıçakçı, bir yandan eğitimine devam ediyor diğer yandan da ata mesleğini sürdürmek için çıraklık yapıyor.

Boş zamanlarında dükkana gelen genç, bileği taşının başına geçerek müşterilerin getirdiği bıçakları keskin hale getiriyor.

Alaattin Bıçakçı, 4 kuşaktır ailesinin bıçakçılık mesleğini sürdürdüğünü söyledi.

Hedefinde önce lise eğitimini başarıyla tamamlamak ve hedefindeki üniversiteyi kazanmak olduğunu anlatan Bıçakçı, akademik hayallerini gerçekleştirmenin yanında aile mirası bıçakçılığı da öğrenmek için çaba sarf ettiğini belirtti.

Bıçakçı, 138 yıl önce büyük dedelerinin bu işi yaptığını, babasının da 30 yıldır bıçakçılık mesleğini sürdürdüğünü ve kendisinin de beşinci kuşak olarak ata mesleğini devam ettirmek istediğini kaydetti.

Bıçakçılık mesleğine gençlerin ilgi göstermediğini, bu nedenle ata mesleğine sahip çıkmak istediğini ifade eden Bıçakçı, 'Liseyi bitirdikten sonra hedefim üniversiteyi kazanmak. Mutlaka eğitim hayatıma devam etmek istiyorum ancak dedelerimden miras kalan bu mesleği de öğreneceğim. Şu an çıraklık yapıyorum ama usta olmak için de gayret gösteriyorum. Hobi olarak bile olsa bu mesleği devam ettireceğim ve ben de çocuklarıma bu mesleği öğreteceğim.' diye konuştu.

- 'Bu meslek bize ata yadigarı'

Murat Bıçakçı da bıçakçılığın ailesi için kazanç kapısı olmaktan çok manevi bir değeri olduğunu söyledi.

Mesleği icra ederken, diğer taraftan ailenin yeni üyelerinin yetiştirilmesinin gelenek haline geldiğini anlatan Bıçakçı, 'Bu meslek artık bize ata yadigarı ve bu mesleği ben de oğluma öğretiyorum. Alaattin, hem üniversiteye hazırlanıyor hem de dedelerinden miras kalan mesleği gelecek kuşaklara aktarmak için usta olmaya gayret gösteriyor.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA