Başbakandan Emeklilere Promosyon Müjdesi

Başbakan Binali Yıldırım, yeni yıl öncesi emeklilere promosyon müjdesi vererek, "Bin lira altında emekli maaşı alanlara bir seferde 300 lira, bin lira-2 bin arası 375 lira, 2 bin lira üzerinde maaş alanlara 450 TL ödeme yapılacak" dedi.

Başbakandan Emeklilere Promosyon Müjdesi
Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazını Sincan Barbaros Camii’nde kıldı. Namaz sonrası emeklilere promosyon ücreti çalışmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Promosyonla ilgili sürekli Başbakan halledecek diyor. Biz bir ekibiz. Paslaşma tabii ki lazım. Emeklilerimize şunu anlatmak istiyorum. Bildiğiniz gibi dün itibarıyla 2017’den geçerli olmak üzere asgari ücrette yüzde 10’a yakın bir artış gerçekleşti. Bu, yıllık enflasyonun üzerinde bir artıştır. İleride imkanlarımız arttıkça, ülkemiz zenginleştikçe daha fazlasını vermek için gayret göstereceğiz. Emeklilerimiz bu ülkenin kalkınması için gayret ettiler. İmkanlar arttıkça bunları da yapacağız. 2017 yılında emeklilerimize maaşlarına ilaveten promosyon ödemesi yapılacak. Bu dönemde bin lira altında emekli maaşı alanlara bir seferde 300 lira, bin lira-2 bin arası 375 lira, 2 bin lira üzerinde maaş alanlara 450 TL ödeme yapılacak. Bu neyin karşılığı, emekli maaşını bankalara yatırıyor devlet. Bu yatırdığı bankalar parayı tuttuğu için emeklilerimize böyle bir imkan sağladılar. Bunun dışında, asgari bu kadar. Vermek isteyen olursa amenna, diyeceğimiz bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, 11,5 milyon emeklinin bu promosyondan faydalanacağına işaret ederek, "Bunun 8,5 milyonu bin-iki bin aralığında ve onlar 375 lira alacak. Yüzde 6,5 lira civarında 2 binin üzerinde var, onlar 450 alacak. Ağırlıklı ortalama 375 diye açıklayabiliriz. Bunun yıllık tutarı ne diye merak edilebilir. 5 katrilyonluk bir kaynağı bankalar ve hükümetimiz emekli maaşlarına ilave olarak promosyon şeklinde sağlamıştır. 3 yıl hesapların bankada tutulması karşılığı yapılacak. Ödeme bir seferde yapılacak. Bu 2017’de emeklilerimizin maaş aldığı takvime uygun olarak bir iki ay içinde tamamlanmış olacak. Sonuca bakalım, sonunda muhakkak bir uzlaşma, çözüm var. Bir ila 3 ay arasında defahaten ödenecek" diye konuştu.



ANAYASA DEĞİŞİKLİK METNİ

Komisyonda anayasa değişiklik metninin görüşüldüğünü hatırlatan Yıldırım, "21 maddeydi, bazı maddelerde değişiklik yapınca diğerleriyle birleştirme gibi bir yola gidildi. Özü itibarıyla değişiklik yok. 18 madde olarak Genel Kurul gündemine gelecek. Komisyondaki görüşmeler demokratik bir teamül içerisinde geçmiştir. Meclise gelen teklif, tasarı komisyonlarda olgunlaşır. Söylenecek ne söz varsa hepsi söylenir. Makul olanlar değerlendirilir. Makul olmayanlara da tatmin edici cevaplar verilir. Esasa ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Genel Kurulda çok fazla hukuki ve teknik detay olmadıktan sonra değişiklik söz konusu olmaz. Genel Kurul gündemine alınması meselesi parti gruplarının danışma kuruluyla alınacaktır. Takvim nasıl olacak bunu ben bilemem. Bu tamamen Meclisin tasarrufunda olan bir iş. Genel Kurul aşamasından sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın onay süreci var, ondan sonra da referandum süreci var. Şimdiden gün ve saat vermek yanlış olur" şeklinde konuştu.

Dün itibarıyla Suriye’de ülke genelinde ateşkes sağlanması için bir mutabakata varıldığını anlatan Yıldırım, bu ateşkesin kalıcı barışa dönüşmesi gerektiğine işaret etti. Yıldırım, 2017 yılının bölgeye huzur, kardeşlik ve barış getirmesini umduğunu belirterek, "Bütün vatandaşlarımızın yeni yılını tebrik ediyorum. Ailelerine, evlatlarına, barış ve kardeşlik getirmesini, birliğimizin beraberliğimizin daha da sağlamlaşmasını Cenab-ı Mevlam’dan niyaz ediyorum. Sınır boylarında, milletin, ülkenin bekası, barışı huzuru için görev yapan bütün güvenlik birimlerimizi de Allah yar ve yardımcıları olsun" dedi.

Suriye’ye ilişkin bir soru üzerine Yıldırım, "Bu süreç herkese açıktır. Bu süreç ateşi, ölümü durduruyor. Hiç kimsenin insanların anlamsız bir savaş adına yok olmasına rıza göstermesini bekleyemeyiz. Teröre bulaşmamış, övmeyen, yanında olmayan barışın kardeşliğin yanında olan herkes bu sürecin yanındadır. Siyasi çözümde de orada ülke için kim gayret ettiyse, terör faaliyeti içinde bulunmayan bütün gruplar bir araya gelecek. Bundan sonra ülkenin imarı, geleceği için ellerini taşın altına koyacak, sorumluluk alacaklar" açıklamasında bulundu.

Yıldırım, OHAL ile ilgili kararın önümüzdeki 15 gün içinde gündeme geleceğini ifade etti.

Terörle mücadele konusundaki kararlılığı vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Bu işin şakası yok. Nereye kaçarlarsa enselerindeyiz. İnsanların huzuru yurdun her köşesinde hissetmesi için gece gündüz demeden arkadaşlarımız büyük bir fedakarlıkla çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Yeni yıl kutlamaları için alınan güvenlik önemlerine işaret eden Yıldırım, "Vatandaşlarımızın yeni yılı rahat geçirmeleri için alınması gereken tedbirleri tabii almak lazım. Emniyet tedbirlerini alalım ki sonradan üzülecek bir olay yaşamayalım. Tedbirimizi alalım, takdir ayrı mesele" diye konuştu.

Yıldırım, yoğun kar yağışı altında açıklamalarını yaparak, gazetecilerin sorularını cevapladı. Yıldırım’ın açıklama öncesi vatandaşlarla selamlaşarak tokalaştığı ve vatandaşlara kar topu attığı görüldü.

(Enise Vural / İHA)
Kaynak: İHA