Lise Öğrencileri 550 Kişi İle 'İşaret Dili' Klibi Çekti

İnegöl'de iki lise öğrencisinin, işitme engellilerin yaşadığı zorlukları anlatmak ve farkındalık yaratmak amacıyla çektiği klipte farklı kesimlerden 550 kişi rol aldı Lise öğrencisi Yakut: 'İnsanları ikna etmek gerçekten çok zor oldu ama vicdanlarına seslenince, 'Engelliler için hep birlikte bir şey yapalım' deyince hepsi kabul etti'.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde iki lise öğrencisi, işitme engellilerin yaşadığı zorlukları anlatmak ve farkındalık yaratmak amacıyla 'işaret dili' klibi çekti.

Turgut Alp Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencileri Seda Yakut ve Dicle Yılmaz'ın '3 Aralık Dünya Engelliler Günü' nedeniyle hazırladığı, müzik eşliğinde işaret diline yer verilen klipte, ilçe protokolündeki yetkililerden, öğretmen ve öğrencilere, sağlık personelinden esnafa kadar değişik toplum kesimlerinden 550 kişi rol aldı.

Lise Müdürü Avni Okumuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada 2 öğrencilerinin, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili çalışma yapmak için kendilerine başvurduğunu söyledi.

Öğrencilere, öğretmenlerinin kontrolünde çalışma yapmaları için izin verdiklerini ifade eden Okumuş, 'Her gün daha iyi fikirler ortaya koydular. İlçe protokolümüz, başta kaymakamımız, belediye başkanımız, jandarma komutanımız, emniyet müdürümüz olmak üzere esnafından, öğrencisinden, anaokulu öğrencilerine kadar bütün kesimlere öğrencilerimiz ulaştı. Bu doğrultuda engellilerin durumlarıyla ilgili farkındalık oluşturmak için güzel bir sonuç ortaya çıkartma adına iyi bir çalışma yaptılar.' diye konuştu.

- 550 kişi klipte rol aldı

Okulun 12. sınıf öğrencisi Seda Yakut, TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması'na hazırlanırken böyle bir klip hazırlamaya karar verdiklerini belirtti.

Yakut, 3 hafta süren çalışmalarda, yaklaşık 550 kişiye kliplerinde yer verdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

'3 hafta sürdü. Gece 21.00'da eve gittiğimiz oldu. Zaten montaj günü gece 23.00-23.30 filandı eve gittiğimizde. Çok çabaladık. Kaymakam, Belediye Başkanı, Garnizon Komutanı, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Şube Müdürüne yer verdik. Daha sonrasında her kesimden insan olsun istedik. Öğrenci, öğretmen ve esnafa da yer verdik. İlçe protokolünün yanında öğrencilerden oluşan yaklaşık 550 kişi vardı. Bizim okulumuz dahil ana sınıfıyla birlikte geniş bir kitle klipte oynadı. Klipte kasap, manav, çiğ köfteci, kuruyemişçi, ev eşyası satanları oynattık. İnsanları ikna etmek gerçekten çok zor oldu ama vicdanlarına seslenince, 'Engelliler için hep birlikte bir şey yapalım' deyince hepsi kabul etti.'

Aynı sınıfta eğitim gören Dicle Yılmaz ise engellilerin birçok sorun ile karşılaştığını dile getirerek, 'Biz de bunun farkında olduğumuz için farkında olmayan insanları farkındalığa dahil etmek istedik. Buradan yola çıktık. '3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde bu şekilde insanlara ulaştıralım' dedik. Sürekli çalıştık. Çalışmamızın karşılığını da bu ilgiyle almış oluyoruz.' diye konuştu.

Kaynak: AA