Anne Olabilmek İçin 25 Kilo Verdi

İzmir'in Menderes ilçesinde 39 yaşındaki Gönül Üret, evlat sahibi olabilmek için sayısız doktora gitti, hastalıklarla mücadele etti, 25 kilo verdikten sonra da tüp bebek yöntemiyle 20 yıl sonra anne oldu Gönül Üret: 'Evlat sahibi olmak için her yolu denedik. Doktorum, hormonal denge için önce kilo vermemi istedi. Yürüyüş yaptım, sağlıklı beslendim ve 25 kilo verdim' İKÇÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz: 'Gönül hanımda polikistik over, diyabet ve obezite vardı yani ümidi zayıf bir hastaydı. Hastamızın 20 yıl sonra kavuştuğu bebek biz hekimleri de sevindirdi'

EFSUN YILMAZ - İzmir'in Menderes ilçesinde, polikistik over sendromu nedeniyle evlat sahibi olamayan, tedavi sürecinde obezite ve diyabetle de mücadele eden 39 yaşındaki Gönül Üret, 25 kilo verdikten sonra bebeğini tüp bebek yöntemiyle kucağına alabildi.

İnşaat işçisi 57 yaşındaki Ali ve eşi Gönül Üret'in bebek hasreti 15 ay önce dünyaya gelen 'Kerem' ismini verdikleri oğulları ile sona erdi. Görücü usulü tanıyıp 20 yıl önce evlendiği eşiyle mutlu bir yaşam süren Gönül Üret, anne olabilmek için birçok sağlık kuruluşuna başvurduysa da sonuç alamadı.

Uzun yıllar 'Polikistik over sendromu' nedeniyle tedavi gören Üret, son olarak Sağlık Bakanlığı İzmir Kamu Hastaneleri Birliği Kuzey Genel Sekreterliğine bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin (TEAH) Tüp Bebek Ünitesine başvurdu.

Doktor kontrolünde 105 kilogramdan 80'e kadar inen Gönül Üret'in bu süreçte diyabet hastası olduğu da tespit edildi. Obezite ve diyabetin yanı sıra infertilite (kısırlık) tedavisi gören Üret'in, evlat hasreti tüp bebek yöntemiyle sona erdi.

Merkezde tedavi gören Üret, evlendikten 20 yıl sonra bir erkek bebek dünyaya getirdi.

- Ağlayarak geçen yıllar

Gönül Üret, evliliklerinin ilk yıllarında toplum baskısı hissettiğini, aile çevresinden sıklıkla 'neden bebeğiniz olmuyor' sorusunu duyduğunu anlattı.

Eşinin çocuk konusunu sorun etmediğini, yine de doktorlara gidip çözüm aradığını belirten Üret, evliliğinin ilk dönemlerini ağlayarak geçirdiğini söyledi.

Gebelik için iki kez aşılama yöntemi denediğini ifade eden Üret, şöyle konuştu:

'Çok sayıda doktora gitmemize rağmen bir türlü hamilelik haberini alamadık. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki Tüp Bebek Ünitesinde 'polikistik over sendromu', 'obezite' ve 'diyabet' tanıları konuldu. Evlat sahibi olmak için her yolu denedik. Doktorum, hormonal denge için önce kilo vermemi istedi. Yürüyüş yaptım, sağlıklı beslendim ve 25 kilo verdim.'

Üret, diyabetten sonra da kısırlık tedavisine başladıklarını dile getirdi.

Tüp bebek merkezindeki tedavi sayesinde hamile kaldığında çok mutlu olduğunu vurgulayan Üret, 'Gebelik sürecinin ardından 15 ay önce bebeğimi dünyaya getirdim. 20 yıl sonra gelen bebek haberine inanamadım. Bizim için gerçekten mucize oldu.' diye konuştu.

Bebekle evliliklerinin de canlandığını söyleyen Gönül Üret, oğlu Kerem'i ileride çok iyi yerlerde görmeyi hayal ettiğini sözlerine ekledi.

Ali Üret ise devlet güvencesinden önce özel hastanelerdeki tüp bebek hizmetlerinden faydalanamadıklarını belirtti.

Bebek sahibi olamamalarına rağmen eşinin kalbini hiç kırmadığını, çevreden gelen çocuk baskısına da kulaklarını tıkadığını dile getiren Üret, 'Şimdi 'dede' diyenler oluyor ama aldırmıyorum, önemli olan bizim mutluluğumuz.' diye konuştu.

- 'Biz de sevindik'

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Yılmaz da Gönül Üret'in 5 yıl önce hastaneye başvuruda bulunduğu bilgisini verdi.

Uyumlu bir hasta olan Gönül Üret'in anne olmayı çok istediğini vurgulayan Yılmaz, tedavi süresince 25 kilo verdiğini, diyetleri uyguladığını ve hiç vazgeçmediğini ifade etti.

Polikistik over sendromuna 20-40 yaş aralığındaki kadınlarda çok sık rastlandığına işaret eden Yılmaz, ilk denemede tüp bebek tedavisinden olumlu yanıt aldıklarını söyledi.

Gebeliğin, aile için sürpriz olduğunu kaydeden Yılmaz, 'Gönül hanımda polikistik over, diyabet ve obezite vardı yani ümidi zayıf bir hastaydı. Hastamızın 20 yıl sonra kavuştuğu bebek biz hekimleri de sevindirdi.' bilgisini aktardı.

Kaynak: AA