3. Körfez Ve Arap Yarımadası Çalışmaları Forumu

Katar'ın başkenti Doha'da başlayan forumun bugünkü oturumlarında 'TürkiyeKörfez ilişkileri ve bu ilişkilerin geleceği' görüşülüyor.

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 3. Körfez ve Arap Yarımadası Çalışmaları Forumu başladı.

Arap Siyasi Araştırmalar Merkezi'nin düzenlediği foruma Körfez ve Arap ülkelerinin yanı sıra Türkiye'den de çok sayıda araştırmacı katıldı.

Forum'un Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı SETA ile iş birliği halinde gerçekleştirilen bugünkü oturumlarında 'Türkiye-Körfez ilişkileri ve bu ilişkilerin geleceği' görüşülmeye başlandı.

Arap Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Azmi Beşşara, yaptığı açılış konuşmasında, konusu ve içeriği bakımından forumun büyük önem taşıdığını söyledi.

Beşşara ayrıca, Arap Siyasi Araştırmalar Merkezi'nin akademik araştırmalar merkezi olduğunu ve çalışmaların tam bir objektiflikle yürütüleceği güvencesi verdiğini ifade etti.

- 'Geleneksel ittifaklar geriledi'

Öte yandan SETA Başkanı Burhanettin Duran ise konuşmasında dünya siyasetinde yaşanan bazı önemli gerçekler olduğuna dikkati çekti. Özellikle aşırı sağın yükselişi, mülteci karşıtı ve İslamofobi kampanyalarının artması nedeniyle herkesin dış politikasını değiştirmesi gerektiğini belirten Duran, Ortadoğu'nun bu yeni değişimler kapsamına giren ilk bölgelerden olduğunu ifade etti.

'Geleneksel ittifaklar geriledi.' diyen Duran, bu görüşüne dayanak olarak 'daha önceden tasavvur edilemeyen ABD-İran ittifakını' gösterdi. Duran bu çerçevede, 'Türkiye-Katar ilişkileri, her alanda ideal iş birliğine iyi bir örnektir.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelere de değinen Duran, Suriye ve Libya gibi bölge ülkelerinde yaşananların Türk halkında ciddi bir bilinç oluşturduğunu kaydetti.

Üç gün sürmesi beklenen 3.Körfez ve Arap Yarımadası Çalışmaları Forumu'nda, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinde ekonomik çeşitlendirme ile bölgesel ve uluslararası çevre sorunlarının da ele alınması planlanıyor.

Kaynak: AA