16. Marakeş Uluslararası Film Festivali Başladı

Festivalin yarışma bölümünde, Türk yapımı 'Ansızın' filminin de aralarında olduğu 14 esere yer verilecek.

Fas'ta bazı ülkelerden çok sayıda filmin gösterileceği 16. Marakeş Uluslararası Film Festivali başladı.

Marakeş Kongre Merkezi'nde düzenlenen festivalin açılış töreninde konuşan jüri başkanı Macar yönetmen Bela Tarr, bu ülkede bulunmalarının sinemayı ne kadar sevdiklerinin bir ispatı olduğunu söyledi.

Tarr, 'yedinci sanat' sinemanın, insan onuruna hitap eden ve hiçbir ırk ve cins ayrımı gözetilmeden sadece insan için yapılan bir sanat olduğunu ifade etti.

Festivalin yarışma jürisinde Bela Tarr'ın yanı sıra Arjantinli yönetmen Lisandro Alonso, Danimarkalı yönetmen Bille August, Avustralyalı oyuncu Jason Clarke, Kanadalı aktris Suzanne Clement, Fransız yönetmen Bruno Dumont, Hintli oyuncu Kalki Koechlin, Faslı oyuncu Fatima Harandi ve İtalyan oyuncu Jasmine Trinca yer alıyor.

Festivaldeki film gösterimleri, Güney Koreli yönetmen Jee-woon Kim'in 'Gölgeler Çağı' filmiyle başladı. Güney Kore'nin Japonya'nın işgali altında olduğu 1910-1945 yıllarını konu alan 2016 yapımı filmi hakkında bilgi veren Kim, 'Ülkemin işgal yıllarını gerçek hikayelerle yansıttığım filmimde bir halkın direnişiyle ülkelerini özgürleştirmesini anlattım.' dedi.

Etkinliğin yarışma bölümünde, Türk yönetmen Aslı Özge'nin 'Ansızın' filminin de aralarında olduğu 14 filme yer verilecek. Ayrıca Türk asıllı Alman yönetmen Fatih Akın'ın 'Elveda Berlin' filmi, yarışma dışında gösterilecek filmler arasında bulunuyor.

Onur konuğu ülkesi olan Rusya'dan 30 filmin gösterileceği festival, film gösterimi ve yarışmasının yanı sıra sinema alanında birçok seminer ve etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Fas'ın Marakeş kentinde 10 Aralık'a kadar devam edecek festival, Afrika kıtasının en önemli film festivallerinden biri sayılıyor.

Marakeş Uluslararası Film Festivali, Fas Kralı 6. Muhammed'in himayesinde 2011 yılından bu yana düzenleniyor. Festivalde, 'En İyi Film', 'Jüri Özel Ödülü', 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Kadın Oyuncu' ve 'En İyi Erkek Oyuncu' dallarında ödüller veriliyor.

Festivalin açılış törenine, Arjantin, İtalya, Fas, Hindistan, Güney Kore, Danimarka, Rusya, Kanada ve Fransa'dan sinema sanatçılarının yanı sıra siyasiler ve yabancı misyon temsilcileri katıldı.
Kaynak: AA