TÜBİTAK Ödül Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) '(Terörle mücadele) Aynı mücadelenin devamını Suriye'de, Irak'ta, gerekiyorsa başka yerlerde elbette vereceğiz. Ebediyete uğurladığımız her şehidimizin acısını yüreğimizde elbette hissedeceğiz. Bunlarla birlikte, mücadelemizin gelişme, kalkınma, büyüme yönünü de kesinlikle ihmal etmeyeceğiz. Asıl bunu yapmazsak, şehitlerimizin ruhlarını muazzep etmiş oluruz. Asıl, kalkınma gündemimizden koparsak, milletimize karşı mahcup oluruz' 'OECD 2017 Küresel Kalkınma Perspektifleri Raporu'nda, ülkemizi 'Yüksek ve Sürdürülebilir Kalkınma Grubu'nda gösteriliyor olması çok çok önemlidir. Aynı raporda, ülkemizin son çeyrek yüzyılda gelir farkını yüzde 10 azalttığı tespiti de yapılıyor. Bununla da kalınmıyor, kalkınma hızını bu şekilde sürdürmemiz halinde 2030'a kadar orta gelirli ülkeler grubundan yüksek gelirli ülkeler grubuna çıkacağımız tasavvur ediliyor. Bir başka ifadeyle, Türkiye adım adım sınıf atlıyor'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadelenin devam ettiğini ve edeceğini belirterek, 'Aynı mücadelenin devamını Suriye'de, Irak'ta, gerekiyorsa başka yerlerde elbete vereceğiz. Ebediyete uğurladığımız her şehidimizin acısını yüreğimizde elbette hissedeceğiz. Bunlarla birlikte mücadelemizin gelişme, kalkınma, büyüme yönünü de kesinlikle ihmal etmeyeceğiz. Asıl bunu yapmazsak, şehitlerimizin ruhlarını muazzep etmiş oluruz. Asıl, kalkınma gündemimizden koparsak, milletimize karşı mahcup oluruz.' dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen TÜBİTAK Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, 2106 yılı TÜBİTAK Bilim Ödüllerini alan bilim insanları tebrik etti.

Ödüllerin tespitinde gösterdikleri gayret ve hassasiyet için TÜBİTAK yetkililerini kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1966 yılından beri devam eden bu geleneğin bundan sonra da süreceğine inandığını ifade etti.

Bu yıl üç bilim ödülü, bir özel ödül ve dört teşvik ödülü verildiğini anımsatan Erdoğan, Bilim Kategorisinde 'Temel Bilimler' alanında Bilkent Üniversitesinden Prof. Oğuz Gülseren'i, Mühendislik Bilimlerinde Pamukkale Üniversitesinden Doç. Dr. Erkan Yüce'yi, Sosyal Bilimlerden Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Metin Heper'i, 'Özel Ödül' kategorisinde çalışmalarını Avustralya'da sürdüren Prof. Dr. Kemal Kazan'ı, 'Teşvik Ödülleri'nde, Doç. Dr. Emre Onur Kahya, Doç. Dr. Adem Tekin, Doç. Dr. Serdar Durdağı ve Doç. Dr. İlke Öztekin Gillam'ı tebrik ederek, çalışmalarında başarılar diledi.

- 'Ülkemizin asıl gündemi bunlardır'

Türkiye'nin sınırları içerisinde ve bölgesinde birçok sorunla mücadele ettiği bir dönemde, dün kültür ve sanat alanında, bugün de bilim alanında ödül törenleri düzenlenmesini memnuniyetle karşıladığını anlatan Erdoğan, 'Aynı şekilde son aylarda Ilgaz Tüneli, Avrasya Tüneli, enerji santralleri, barajlar, sulama tesisleri, hayvancılık tesisleri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü gibi her biri kendi alanında çok önemli eserlerin açılışlarını yapmaktan da büyük bir gurur duydum. Ülkemizin asıl gündemi işte bunlardır ve bunlar olmalıdır.' diye konuştu.

Terör örgütleriyle mücadelenin devam ettiğini ve devam edeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Aynı mücadelenin devamını Suriye'de, Irak'ta, gerekiyorsa başka yerlerde elbette vereceğiz. Ebediyete uğurladığımız her şehidimizin acısını yüreğimizde elbette hissedeceğiz. Bunlarla birlikte mücadelemizin gelişme, kalkınma, büyüme yönünü de kesinlikle ihmal etmeyeceğiz. Asıl bunu yapmazsak, şehitlerimizin ruhlarını muazzep etmiş oluruz. Asıl, kalkınma gündemimizden koparsak, milletimize karşı mahcup oluruz. Onun için bu tür etkinlikleri çok önemli, çok değerli buluyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Türkiye adım adım sınıf atlıyor'

Türkiye'nin pozitif gündem sıkıntısının olmadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Rabbim her zorlukla birlikte bir kolaylığı da bize bahşediyor. Bilim de bu konuda bize katkı sağlıyor. Örneğin, Avrupa hesap sistemine geçmemizle birlikte, ülkemizin milli gelir ve büyüme rakamları baştan sona değişti. Eski hesaplama sistemiyle 2015 yılında 720 milyar dolara inmiş gözüken gayrisafi yurt içi hasılamızın gerçekte 856 milyar dolar olduğunu gördük bu yeni hesaplama sistemiyle. 2003 yılından beri yüzde 4,7 olarak ifade edilen ortalama yıllık büyüme oranımızın yüzde 5,9 olduğu anlaşıldı. Bu oranlar bizim için elbette önemli ama bizi asıl heyecanlandıran, bu oranların Türkiye'nin dünyadaki konumu ve geleceği için taşıdığı ehemmiyettir. OECD, 2017 Küresel Kalkınma Perspektifleri Raporu'nda ülkemizi 'Yüksek ve Sürdürülebilir Kalkınma Grubu'nda gösteriliyor olması çok çok önemlidir. Aynı raporda, ülkemizin son çeyrek yüzyılda gelir farkını yüzde 10 azalttığı tespiti de yapılıyor. Bununla da kalınmıyor, kalkınma hızını bu şekilde sürdürmemiz halinde 2030'a kadar orta gelirli ülkeler grubundan yüksek gelirli ülkeler grubuna çıkacağımız tasavvur ediliyor. Bir başka ifadeyle Türkiye adım adım sınıf atlıyor.'

(Sürecek)

Kaynak: AA