Malatya'da FETÖ/PDY Davası

Malatya’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında ‘Silahlı terör örgütüne üye olma ve terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet’ suçlarından 12’si tutuklu 33 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 5’inci duruşmada tutuklu sanıklar Zekai I., Kaan E. Ö., Yücel Y., Turgut A., Turan C., Suat S., Muzaffer E., Haşim O., Gökhan G. ve İmdat Ö. ile bir başka suçtan tutuklu bulunan Nurettin K., Bayram E. ve Hikmet Ö. hazır bulundu.

11 isim halen firarda

Tutuksuz yargılanan sanıkların da hazır bulunduğu duruşmada ilk olarak mahkeme heyeti değişikliği nedeniyle daha önceki tutanaklar okundu. Duruşmada, firari Yakup Ö., Ali Ç., Saadettin Ç., Mustafa A., Eyyüp D., Osman Ç., Hasan Y., Musa Tarkan A., Ramazan Ç., Sedat A. ve Kürşad B.’nin halen yakalanamadığı ve yakalama emirlerinin aktif olduğu belirtildi.

Mahkemede daha sonra bir önceki celsede istenen evrak ve bilgiler okundu. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu’nun yazısı ile sanık Turan C.’nin ‘ByLock’ yazılımı üzerinden yazışmalarının da dosyaya konulduğu belirtilirken Malatya Emniyet Müdürlüğü tarafından da ByLock kullanan sanıkların isim listesinin mahkemeye gönderildiği kaydedildi.

“Sanıkların banka hesapları yeniden incelensin”

Dava dosyasına gelen evrakların okunmasının ardından söz alan Cumhuriyet Savcısı sanıkların tümü hakkında son alınan bilirkişi raporunun yetersiz ve karmaşık olduğunu belirterek, Bank Asya’da hesaplarının olup olmadığı hususunda yeniden konunun ehli bilirkişiye verilmesini talep etti. 17-25 Aralık sürecinden sonra da tüm sanıkların var ise hesap hareketlerinin hangi ay ve yıllarda ne boyutta olduğunun tespitine yönelik bilirkişi raporunun da yeniden hazırlanmasını isteyen savcı, aynı zamanda tüm sanıkların birinci derecede yakınlarının da ilgili bankada bu süreçten sonra hesaplarının olup olmadığının tespitini talep etti.

İfade veren 4 ismin tanık olarak dinlenmesi talebi

Savcı, ayrıca Malatya İl Emniyet Müdürlüğü tarafından mahkemeye gönderilen ifade tutanaklarında adı olan Tahsin Ö., Abdurrahman K., Ömer Ö., İsmet T. ve Mehmet P.’nin tanık sıfatı ile dinlenilmesini de talep etti. Savcı, tutuklu sanıklardan Turan C.’nin örgütün gizli haberleşme programı olan ‘ByLock’ kullandığının da tespit edildiği ve sanığın tutuklanmadan önce davada tutuksuz yargılanan Halil K. ve firari sanık Hasan Y. ile sık sık bu program üzerinden yazıştıklarının belirlendiğini belirtti.

Bu kapsamda savcı, Malatya Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘ByLock’ kullanıcısı raporunun dikkate alınarak tutuksuz yargılanan Halil K.’nın derhal tutuklanması yönünde karar verilmesini istedi.

Savcı son olarak tutuklu sanıkların suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut ve kuvvetli delil durumu nedeniyle tutukluluk hallerinin ayrı ayrı devamını istedi.

Sanık savunmaları

Duruşmada daha sonra sanık ve avukatları söz alarak savunma yaptı. Bir çok sanık daha önceki beyanlarını tekrar ettiklerini söylerken tutuklu sanıklardan Kaan Emre Ö. “Ben kesinlikle Bylock kullanmadım, gelen Bylock raporunu kabul etmiyorum. İlgili GSM hattının bana ait olup olmadığını hatırlamıyorum, uzun süreden beri tutukluyum, daha fazla mağdur olmamak için bihakkın veya adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliyeme karar verilmesini talep ediyorum” dedi.

Bir diğer tutuklu sanık Yücel Y. de ‘ByLock’ programını kullanmadığını ileri sürerek, “Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi dosyasında da hakkımda silahlı terör örgütüne üye olma suçundan dava açıldı, o dosyadan da tutukluyum. Her iki dosyanın burada veya orada birleştirilmesini talep ediyorum” diyerek hakkında adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliye kararı verilmesini talep etti.

Diğer sanıklar gibi örgütün gizli haberleşme programı ByLock’u kullanmadıklarını iddia eden tutuklu sanıklar Turgut A., Suat S., İmdat Ö. ve Turan C. de haklarında adli kontrol hükümleri verilerek tahliye talep ettiler.

“Cezaevi koşulları çok ağır”

Tutuklu sanıklardan Muzaffer E., 17-25 aralık sürecinden sonra FETÖ/PDY terör örgütüyle hiçbir ilgisinin olmadığını ileri sürerek, her zaman devletin ve milletin faydasına olan işler yaptığını iddia etti. Yine tutuklu sanıklardan Haşim O. da şeker ve yüksek tansiyon hastası olduğunu ve cezaevinde kalp krizi geçirdiğini belirterek “Kalbime stent takıldı, cezaevi koşulları çok ağır, sağlık durumum cezaevinde elvermiyor, uzun süreden beri tutukluyum. Daha fazla mağdur olmamak için bihakkın veya adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliyeme karar verilmesini talep ediyorum” dedi.

Diğer tutuklu sanıklar Gökhan G. ve Zekai I. da önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek uzun süreden beri tutuklu olduklarını ve adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliye edilmelerini talep ettiler.

Bylock kullanan sanık hakkında tutuklama kararı

Sanık savunmalarının ardından mahkeme heyeti, tutuksuz olarak yargılanan ve ByLock kullandığı raporda sunulan Halil K.’nın tutuklanması için yakalama kararı çıkartılmasına karar verdi. Mahkemeye ayrıca tüm sanıkların açık kimlik bilgileri yazılmak suretiyle Ankara Emniyet Müdürlüğünden ‘Bylock’ kayıtlarının yeniden istenmesine de karar verdi.

4 isim mahkemede tanık olacak

Savcılık talebi doğrultusunda emniyette ifadeleri alınan Tahsin Ô., Abdurrahman K., Ömer Ö., İsmet T. ve Mehmet P.’nin tanık sıfatı ile önümüzdeki celsede hazır edilmesi için haklarında zorla getirme emri çıkartılmasına da karar verilirken davada tutuklu bulunan 10 ismin de tahliye taleplerinin reddine hükmedildi.

Mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 23 Ocak 2017 tarihine erteledi.

Davanın geçmişi

Malatya’da 26 Ocak ve 1 Mart 2016 tarihleri arasında Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan sanıkların yargılandığı davada şuan 10 tutuklu, 11 firari ve 12 tutuksuz olmak üzere 33 kişi yargılanıyor.

Hazırlanan 171 sayfalık iddianamede ise ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun’a muhalefet’ suçlarından sanıklar için 10 ila 20 yıl arasında hapis cezası isteniyor.
Kaynak: İHA