Bakanlar Elvan Ve Akdağ Erzurum'da

Kalkınma Bakanı Elvan: '(Cazibe Merkezleri Programı) Sadece bu programın anlatılmasıyla Kalkınma Bankasına başvuru yapan firmaların proje tutarları toplamı 15 milyar lirayı geçti. Bu 15 milyar lira ile sağlanacak istihdam 95 bini geçti' 'Cazibe Merkezleri Programı son derece esnek ve yatırımcının 'evet benim aradığım mekanizma buydu' diyebileceği bir sistemi getirdi'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe Merkezleri Programı'na ilişkin, 'Sadece bu programın anlatılmasıyla Kalkınma Bankasına başvuru yapan firmaların proje tutarları toplamı 15 milyar lirayı geçti. Bu 15 milyar lira ile sağlanacak istihdam 95 bini geçti.' dedi.

Bakan Elvan ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldikleri Erzurum'da, Vali Seyfettin Azizoğlu'nu makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Elvan, Erzurum'un millet ve ülke için tarih boyunca kritik bir rol oynadığını ifade ederek, 'Erzurum ticarette kavşak noktasıdır. Ama Erzurum'u Erzurum yapan sadece kavşak olma konumu değil, Erzurum'un insanıdır, vatanseverliğidir, milletine, bayrağına olan bağlılığıdır. Erzurum halkının bu topraklar için yapamayacağı hiçbir şey yoktur.' dedi.

Elvan, Erzurum'un kalkınmada istenen noktada olmadığını ancak tarım ve hayvancılıkta önde bulunduğunu belirterek, sanayi ve hizmet sektörünün Erzurum'un önünü açacak önemli alanlar olduğuna işaret etti.

Tarım ve hayvancılık alanında verimliliği ve gıda sanayi ile katma değeri arttırıcı çalışmalara başlandığını hatırlatan Elvan, şöyle devam etti:

'Önemli başarılar elde edildi. Tarımsal değer olarak baktığımızda son 13-14 yılda 4 katlık bir artış olduğunu görüyoruz. Kamu yatırımlarımızda da 13-14 yıl öncesiyle kıyasladığımızda 4-5 kat artış söz konusu. Erzurum kalkınmadan, Doğu Anadolu Bölgesi kalkınmaz. Onun için önce Erzurum'un ayağa kaldıracağız. Çok önemli gelişmeler sağlandı. Şu anda Erzurum'da kişi başı milli gelir 7 bin doların üzerinde ki 2 bin dolarlardan bu seviyeye geldi, çok önemli bir gelişme sağladık ama bizim için yeterli değil. Erzurum'un kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının da üzerine çıkacaktır.'

Cazibe Merkezleri Programı ile Erzurum merkez olmak üzere tüm hinterlandı ve Doğu Anadolu Bölgesi'ni etkileyeceğini vurgulayan Elvan, özellikle ulaşım altyapısı ile Karadeniz ve Akdeniz'e bağlantılarla bölgenin ihracatının da artacağını söyledi.

- Program, bölgenin kalkınmasını hızlandıracak

Elvan, Cazibe Merkezleri Programı'nın bölgenin kalkınmasını hızlandıracağına inandığını belirterek, şunları kaydetti:

'Geçmişte teşvik programı uygulandı. Bu programlarımızın bazıları kısmen başarılı oldu, başarısız olan programlarımız da var. Cazibe Merkezleri Programı'nı şekillendirirken, geçmiş tecrübelerimizden yararlandık. 'Geçmişte nerelerde hata yapıldı, nerelerde eksiklerimiz vardı, bunları nasıl ve ne şekilde tamamlayabiliriz' arayışı içinde olduk. Öyle bir yapı oluşturduk ki son derece esnek ta proje fikrinden, fizibilite çalışmalarından, danışmanlık aşamasından başlıyor, yatırım yapılmasına, üretime, işletme safhasına kadar tüm olan süreçleri komple entegre bir yapı olarak gördük. Tek bir mekanizma içerisinde işin başından sonuna kadar destek verebileceğimiz bir yapıyı önceden ilan etmek istedik. Herhangi bir yatırımcı Erzurum'a yatırım yapmak istiyorsa önceden ne tür destekler alacağını işin başında bilecek, işin sonunda da hangi noktaya ulaşabileceğini görecektir. Cazibe Merkezleri Programı son derece esnek ve yatırımcının 'evet benim aradığım mekanizma buydu' diyebileceği bir sistemi getirdi.'

Cazibe Merkezleri Programı'ndan şu andaki başvurular itibarıyla son derece olumlu netice elde edildiğini vurgulayan Elvan, şu ifadeleri kullandı:

'Resmi olarak Kalkınma Bankası henüz yatırımcılardan başvurularını almıyor. Biz illerimizde, Ankara'da toplantılar yaptık. Bu toplantılarda Cazibe Merkezleri Programı'nı anlattık. Sadece bu programın anlatılmasıyla Kalkınma Bankasına başvuru yapan firmaların proje tutarları toplamı 15 milyar lirayı geçti. Bu 15 milyar lira ile sağlanacak istihdam 95 bini geçti. Bu, resmi olarak başvuruları almamamıza rağmen gerçekleşti. Demek ki bu program başarılı olacak, yatırımcılarımızın büyük bir ilgisi var, vatandaşlarımızın büyük bir ilgisi var, inşallah bunda başarılı olacağız. Erzurum'a da bugün itibarıyla toplam proje tutarı 1,7 milyar lira ve 7 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak proje başvurusu aldık.'

Elvan, bir gazetecinin İçel'de yaşanan sel felaketine ilişkin soruya, 'İçel'in birçok ilçesinde şu an bir sel felaketiyle karşı karşıyayız. Başta Sayın Valimiz olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, tüm araç ve gereçlerini seferber etti. Yoğun bir çalışma içerisindeler. Ben de yakından takip ediyorum, gerekli önlemleri alıyoruz.' yanıtını verdi.

- 'Elvan, programın gerçek mimarıdır'

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da AK Parti hükümetlerinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınması konusunda çok ciddi çalışmalar yaptığını hatırlatarak, 'Bakanımız Elvan, hükümetimizin ortaya koyduğu ve 23 ilimizin kalkınmasına inşallah vesile olacak Cazibe Merkezleri Programı'nın gerçek mimarıdır. Hükümetimiz adına yapılan bu işte bu meseleyi kendi mutfağında arkadaşlarıyla geliştirip Bakanlar Kurulumuza getirdi. Oradaki tartışmalarla da olgunlaştıktan sonra Başbakanımız Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da ilan etmesiyle bütün Doğu ve Güneydoğu için umut haline gelen bir programdan bahsediyoruz. Bugün Doğu Anadolu'nun kalkınması ile ilgili kurumlarla görüşmeler yapmak üzere Erzurum'da bulunuyoruz.' dedi.

Ziyarette bakanlar Elvan ve Akdağ'a, AK Parti Erzurum milletvekilleri Zehra Taşkesenlioğlu, Mustafa Ilıcalı ve Orhan Deligöz, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz de eşlik etti.
Kaynak: AA