Adıyaman'da 'Geleneksel Çocuk Oyunları' Yarışması

Kahta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Spor ve Gençlik Müdürlüklerince desteklenen yarışmaya 5 bin öğrenci katıldı.

Kahta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce, Türkiye'de ilk defa uygulanan Çalışan Öğretmen Üreten Nesil projesi kapsamında 3 ve 4'üncü sınıflar arasında 'Geleneksel Çocuk Oyunları Yarışması' yapıldı.

'Çalışan Öğretmen Üreten Nesil' projesi kapsamında düzenlenen 'Geleneksel Çocuk Oyunları Yarışması'nın ilçe elemeleri, Kahta Gençlik Merkezinde, öğrenci, veli ve öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Kahta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Spor ve Gençlik Müdürlüklerince desteklenen yarışmaya ilişkin bilgi veren proje sorumlusu Lütfü Başlı, ilkokul 3'üncü sınıfların 'üç taş', 4'üncü sınıfların 'dokuz taş' oynadığı yarışmaya ilçe merkez ve köy ilkokullarından toplam 5 bin öğrencinin katıldığını belirtti.

Proje kapsamında, öncelikle öğrencilere öğretmenler tarafından eğitimler verildiğini dile getiren Başlı, 'Sınıflarda yapılan eleme yarışmasıyla sınıf içerisinde ilk üçe giren öğrenci belirlendi. Okul, sınıflardan gelen öğrencileri elemeye tabi tutularak okul birincisini tespit etti.' dedi.

- 'Öğrenciler bilgisayar haricinde oyunların olduğuna inanacak'

Proje hazırlanırken özellikle yörede unutulmaya yüz tutmuş yarışma ve oyunlara yer verdiklerini ifade eden Başlı, üç taş ve dokuz taş oyunlarını bölgede çok uzun yıllar oynanması ve öğrencilerin aileleriyle rahatlıkla oynayacağı bir olması nedeniyle seçtiklerini aktardı. Başlı, 'Bu oyunumuzun öğrencileri internet bağımlığından koparacağına inanıyoruz. Öğrenciler bilgisayar haricinde oyunların olduğuna inanacak ve sosyalleşme bakımından olumlu etkiler yapacaktır.' diye konuştu.

Kahta İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Halil Tunçmen ise yarışmanın finali için 107 okuldan 218 öğrencinin bir araya geldiğini anlatarak şöyle konuştu:

'Son yıllarda özellikle kitle iletişim araçlarının çocuklar üzerindeki tehlikesinin farkına vardık ve bununla mücadele etmek için buna benzer birçok faaliyetlerde bulunduk. Bu ve buna benzer projeler yapmaya devam edeceğiz çünkü yeni nesille sahip çıkmak sadece eğitimle mümkün değildir. Öğrenciyi sürekli ders çalışmaya ve kitle iletişim araçlarında oynanan oyunlara bağımlı kılmakla geleceğimiz olan bu öğrencilere zarar vermiş oluruz ve kendi geleceğimizi karartmış oluruz. Buradan tüm öğrenci velilerine sesleniyorum, çocuğunuzu sokaktan ayırmayınız, onları geçmişinden ve kültüründen uzaklaştırmayacak faaliyetler için ortam hazırlayınız.'

- 'Oyunların unutulmasından üzüntü duyuyorum'

Velilerden Ramazan Kaya ise bu oyunları çok küçük yaşta büyüklerinden öğrendiğine işaret ederek teknolojinin gelişmesiyle bu oyunlar unutulacağı için üzüntü yaşadığını fakat bu projeyle dede ile torunun aynı oyunu oynayacağı günlerin tekrar yaşandığını gördüğünü, bundan da mutluluk duyduğunu söyledi.

Çıralık Köyü İlkokulu Müdürü Önder Başdoğan da bu proje sayesinde öğrencilerin sınıftan çıkarak ders haricinde faaliyetlerde bulunma fırsatı yakaladığını vurgulayarak bu oyunların tekrar tanıtılması ve hayata geçirilmesinin kuşaklar arasında köprü olduğunu kaydetti.

Öğretmenler yarışmayı kaybeden öğrenciler ağlayınca teselli etti.

Yarışmada sonunda dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.

Kaynak: AA