Yılbaşı İçin Bal Kabakları Satışa Çıktı

Bayramiç ilçesi sınırlarındaki Kazdağları'nın eteklerinde bulunan köylerde yetişen ve lezzetinin çok farklı olduğu bilinen yılbaşı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan bal kabakları pazarda alıcı bekliyor.

Bölgede yılbaşı gecesi tatlı olarak tüketilen, yeni nişanlanan gençlerin ailelerinin birlikte geçirdiği yılbaşı akşamında erkek tarafının kız evine altın ya da bilezik asarak hediye götürdüğü bal kabaklarının kilogramı 1 liradan satılıyor.

Üretici Mevlüt Aykut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayramiç'in Yassıbağ, Beşik, Daloba ve Akçakıl köylerinde ağırlıklı olarak yetiştirilen bal kabaklarının daha çok yılbaşı öncesi rağbet gördüğünü söyledi.

Yassıbağ köyünde çiftçilik ile geçimini sağladığını anlatan Aykut, 'Bölgemizde yetişen bal kabakları diğer yörelere göre daha lezzetlidir. Tamamen doğal ortamda hayvan gübresi ile yetişen bal kabakları yöremizin altını sayılır. 5 ile 20 kilogram ağırlıklar arasında değişen bal kabakları kilogram ya da tane usulüyle satılır. Özellikle yılbaşı gecesi yöremizde her evin sofrasını süsler. Yılbaşı gecesi sofralarının olmazsa olmaz tatlısı bal kabağıdır.' dedi.

Cemile Özer ise, 'Dağın eteklerinde bulunan köylerde yetişen kiraz, elma,şeftali ve sebzeler diğer köylerde yetişen ürünlere göre daha lezzetli ve ayrı bir tada sahiptir. Bu kabakların tadını hiçbir yerde bulamazsınız.' diye konuştu.

Kaynak: AA