Özbekistan-Tacikistan KEK Toplantısı

Toplantının dördüncüsü Tacikistan'da gerçekleştirildi.

Tacikistan-Özbekistan Karma Ekonomik Kurulu (KEK) toplantısının dördüncüsü Tacikistan’ın başkenti Duşanbe'de yapıldı.

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov ile Tacikistan Başbakan Birinci Yardımcısı Davlatali Said'in eş başkanlığında yapılan toplantıya, iki ülkenin ticaret, yatırım, sanayi, enerji, taşımacılık, tarım, dışişleri ve gümrük bakanlıklarından üst düzey bürokrat ve yöneticiler katıldı.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ikili ilişkiler ve bölgesel konuların ele alındığı toplantıda, ticaret, ulaşım, sanayi, kültür, eğitim, spor ve sağlık alanlarındaki işbirliği meseleleri detaylı olarak masaya yatırıldı.

Toplantıda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılmasının yanı sıra, taraflar arasındaki mevcut sorunların çözülmesine yönelik görüş alış verişinde bulunuldu.

Özbekistan ile Tacikistan arasındaki işbirliğinin genişletilmesine vurgu yapılan görüşmelerde, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve iki ülke halkları arasındaki diyaloğun ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için çalışma yapılacağı belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, KEK toplantısının yapıcı, karşılıklı saygı ve anlayışa dayalı olarak geçtiği kaydedildi.

Toplantının ardından, gelecek yıl yapılacak 5'inci KEK toplantısının Taşkent'te yapılması konusunda mutabakat sağlandığı kaydedildi.

Daha önce, iki ülke arasında durgun ilişkiler ve aralıklarla soğuk dönemler yaşanırken, Özbekistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, komşu ülke ile ilişkileri geliştirmeye ve iyileştirmeye gayret ediyor.

Bu çerçevede, uzun bir aradan sonra Özbekistan'ın komşu Tacikistan'a heyet göndermesi, karşılıklı uçak seferlerinin 24 yıllık aradan sonra 2017'de yeniden başlatılması, ayrıca eskiden Özbekistan'ın mutlak surette karşı çıktığı Tacikistan'daki Rogun Hidroelektrik Santrali inşaatının son dönemde yeniden başlatılması iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni dönemin başladığının göstergesi olarak kabul ediliyor.
Kaynak: AA