Kuraklık Kömür Üretimini Artırdı

Afşin Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürü Atilla Dalbudak, 'Geçen yıl barajların doluluk oranı fazlaydı. Termik santrallerin çalışmasına ihtiyaç bırakmadı. Bu yıl içinde termik santrallerin çalışmasına ihtiyaç duyuldu. Ona göre de kömür üretiminde bu yıl 2 milyon ton artış yaşandı.' dedi.

Dalbudak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan kuraklığın ardından barajlardaki doluluk oranının azalması nedeniyle, enerji üretiminde kömür santrallerine olan talebin artış gösterdiğini belirtti.

Afşin-Elbistan A ve B termik santrallerine kömür temin eden Afşin-Elbistan linyitlerinde kömür üretiminin geçen yıla oranla arttığına dikkati çeken Dalbudak, 'İşletme müdürlüğümüzde görev yapan arkadaşlarımızın fedakarlıkları ve hedeflere ulaşma noktasındaki azimleri sonucunda 2015 yılında 5 milyon 500 bin ton kömür üretimi gerçekleştirilirken, 2016 yılında ise termik santralleri olarak 7 milyon 500 bin ton kömür, 22 milyon metreküp de dekapaj kazısı yapıldı.' şeklinde konuştu.

Dalbudak, üretim artışına tamamen termik santrallerin talebi üzerine gidildiğini dile getiren Dalbudak, 'Geçen yıl barajların doluluk oranı fazlaydı. Termik santrallerin çalışmasına ihtiyaç bırakmadı. Bu yıl içinde termik santrallerin çalışmasına ihtiyaç duyuldu. Ona göre de kömür üretimi yapılarak bu yıl 2 milyon ton artış yaşandı.' diye konuştu.

İşletmenin 1984'de üretime başladığını anlatan Dalbudak, 'Kurulduğu günden bugüne kadar yaklaşık 390 milyon ton kömür üretimi gerçekleştirilmiştir. Boyutları itibarıyla dünyanın en büyük iş makinesi sınıfında yer alan döner kepçeli ekskavatörlerle kömür üretimi yapan Kışlaköy açık ocak maden işletmemiz A ve B termik santrallerinin ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA