'Gürcü Kızı Yahut İntikam' Gürcüceye Çevrildi

Ahmet Mithat Efendi'nin 19'ncu yüzyıl Gürcistanı'nı anlattığı 'Gürcü Kızı Yahut İntikam' adlı eseri Gürcüceye çevrildi.

Tiflis Karvasla Tarih Müzesinde ünlü Türk Yazar Ahmed Mithat Efendi'nin Gürcüceye çevirisi yapılan meşhur eseri 'Gürcü Kızı Yahut İntikam' kitabının tanıtımı yapıldı.

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Tiflis Yunus Emre Enstitüsü'nün destekleriyle Tiflis Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamar Alpenidze tarafından Gürcüceye çevrilen eserin tanıtımına Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, TİKA Tiflis Koordinatörü Hüseyin Şanlı, Tiflis Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Marika Jikia, Türk ve Gürcü kurum temsilcileri, akademisyen, yazar, yayınevi temsilcileri ve Enstitü öğrencileri katıldı.

Tanıtım kapsamında düzenlenen toplantının açılışında konuşan Tiflis Büyükelçisi Levent Gümrükçü, Ahmet Mithat Efendi’nin, Türk edebiyatında çok önemli yeri olduğunu, kitapta bahsedilen misafirperverlik, geleneklere bağlılık ve kahramanlık gibi pek çok özelliğin Gürcü toplumunda her dönem var olduğunu belirtti.

Çalışmanın akademik açıdan önemli bir kaynak kitap olduğunu belirten Tiflis Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Zekeriya Gültekin de kitabın günümüz Türkçesine çevirisi noktasında pek çok kaynağın tarandığını ancak kendilerinin Ahmet Mithat Efendi’nin 1895 tarihinde Osmanlı Türkçesiyle basılan kitabı referans aldıklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından eseri Osmanlı Türkçesinden Gürcüceye çeviren Türkolog Tamar Alpenidze, Yunus Emre Enstitüsü tarafından bastırılan kitapları imzaladı.

Çeviri çalışmaları yaklaşık bir yıl süren eser, 19. yüzyıl Gürcistan siyasi ve kültür hayatına ışık tutuyor. 1888 yılında yazılan kitapta Pavle Tsitsianovi tarafından Gürcistan kraliyet ailesinin Rusya'ya sürgüne gönderilmesi ve Kraliçe Mariam'ın Kazan şehrine yerleşmesi çerçevesinde Gürcü halkının Ruslara karşı mücadelesi anlatılıyor.

Kitapta özellikle giyim, yemek, dans, müzik, ahlak, karakter ve kahramanlık gibi temalar işleniyor.
Kaynak: AA