BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Baylan Açıklaması

'Temel makro ekonomik büyüklüklere ilişkin 2017 tahminlerinde Türkiye'de büyümenin yüzde 2,53, enflasyonun yüzde 8,08,5, işsizliğin yüzde 10,511 ve cari dengenin de 5,05,5 bandında seyretmesini öngörüyoruz'.

Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, 2017'de Türkiye'de büyümenin yüzde 2,5-3, enflasyonun yüzde 8,0-8,5 ve işsizliğin yüzde 10,5-11 bandında seyredeceğini öngördüklerini bildirdi.

Baylan, 2016 yılını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, 2017'nin Türkiye'ye siyasal istikrar, barış ve huzur ortamı getirmesi temennisinde bulundu.

Ülke gündemi açısından zor bir yılın geride kaldığını vurgulayan Baylan, 'Küresel ekonomiye uzun süredir hakim olan düşük faiz ve düşük büyüme konjonktürünün 2016 yılı içinde varlığını sürdürdüğünü ve büyümenin halen gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde temel öncelikli sorun olmaya devam ettiğini görüyoruz. Küresel ekonominin geleceği açısından 2016 yılında yaşanan değişimler, önümüzdeki yıla da etki etmeye devam edecektir.' ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecinin başlaması, ABD'deki seçimleri Donald Trump'ın kazanması ve seçim sonuçlarının 2017 yılında da etkilerinin görüleceğini anlatan Baylan, şu değerlendirmede bulundu:

'2017 yılı boyunca Fransa, Hollanda, Almanya gibi ülkelerde yapılacak seçimler, politik risklerin temel belirsizlik unsuru olacağını gözler önüne seriyor. Öte yandan, Donald Trump'ın uygulamaya koyacağı muhtemel politikalar ve FED'in daha sıkı bir para politikası izleyeceğine dair bekleyişler de güçlenmiş durumdadır. 2016'ya girerken Türkiye ekonomisi için bekleyiş ve tahminler, dış ticaret performansında belirgin bir iyileşme olmasa da düşük petrol fiyatlarının cari açığı olumlu yönde etkileyeceği yönündeydi. İlk iki çeyrekte gözlenen olumlu performansın ardından, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi, turizm gelirlerindeki azalma ve terör olayları nedeniyle 2016 yılının ikinci yarısında daralma konjonktürünün hakim olduğunu gördük. Küresel ekonomideki gelişmeler ve doların küresel düzeyde değer kazanması karşısında hükümet, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda alınan kararlar çerçevesinde reel sektöre ve ihracata yönelik destekleri içeren bir dizi uygulamayı yürürlüğe koydu. Alınan önlemlerin orta vadede büyümeye katkıda bulunacağını öngörüyoruz.

Genel makro ekonomik çerçeve itibariyle 2016 yılı, yüzde 3'ün altında bir büyüme, liranın değer kayıplarına bağlı olarak orta vadede yükselme eğiliminde olan enflasyon ve genişleyen bir cari açık görünümü ile sonlanmakta. Türkiye ekonomisinin önündeki en temel sorunun büyüme olduğu hususunda belirgin bir uzlaşı olduğunu da söyleyebiliriz.'

- 'Petrol fiyatlarının yükselmesi cari açığı yukarı yönlü baskılayabilir'

Yıl boyunca AB ülkelerine yapılan ihracatın olumlu seyrettiğine dikkati çeken Günal Baylan, şunları kaydetti:

'Buna rağmen turizm gelirlerindeki azalmanın cari açık üzerindeki olumsuz etkisi sürüyor. Türk lirasında yaşanan değer kaybının önümüzdeki dönemde ithalatı sınırlayıcı etkide bulunmasını bekliyoruz. Öte yandan uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesinin cari açığı yukarı yönlü baskılayabileceğini de düşünüyoruz. 2017'de küresel belirsizliklerin sürecek olması ve FED'in önümüzdeki yıl atacağı yeni adımlar, dış finansman imkanlarının daraldığı bir konjonktür sunacaktır. Ayrıca, Türkiye'nin yakın coğrafyasındaki jeopolitik risklerin varlığı da belirsizlikleri artırıcı bir rol oynuyor. Kamu kesimindeki bütçe dengesi ve kamu borçluluğu ile serbest kur rejiminin avantajlarına rağmen Türkiye'nin yapısal sorunlarını henüz çözememiş olması, oldukça önemli bir gündem maddesi olarak karşımızda duruyor.'

Özetle 2017'de gelişmekte olan ülkelerde büyümenin uzun zaman sonra artacağı ve gelişmiş ülkeler ile olan farkın yeniden açılacağı anlaşılıyor. Temel makro ekonomik büyüklüklere ilişkin 2017 tahminlerinde Türkiye'de büyümenin yüzde 2,5-3, enflasyonun yüzde 8,0-8,5, işsizliğin yüzde 10,5-11 ve cari dengenin de 5,0-5,5 bandında seyretmesini öngörüyoruz.'

Kaynak: AA