Uçak Kazasında Ölen Kızıl Ordu Korosu İle Aynı Sahneyi Paylaştı

Rusya Savunma Bakanlığı’na ait uçağın düşmesiyle birlikte hayatını kaybeden 64 Kızıl Ordu Korosu mensubuyla 2008 yılında mehterbaşı olarak aynı sahneyi paylaşan Kürşat Tuncay, yaşadığı duygu dolu anları anlattı.

Uçak Kazasında Ölen Kızıl Ordu Korosu İle Aynı Sahneyi Paylaştı
Çanakkale’de yaşayan Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’ndan emekli 67 yaşındaki Kürşat Tuncay, 2008 yılında mehter takımıyla Rusya’ya giderek Kızıl Ordu Korosu’yla aynı sahneyi paylaştı. Sahne arkadaşlarının uçak kazasında hayatını kaybettiğini öğrenen Tuncay, o yıllarda Kızıl Ordu Korosu üyeleriyle paylaştığı samimi dostlukları anlattı.

2008 Türk Yılı münasebetiyle Kızıl Ordu Korosu ile birlikte Kremlin Sarayı’nda 6 bin kişiye konser verdiklerini söyleyen Tuncay, "Orada çok iyi dostluklarımız oldu. Kazanın olduğunu duyduğumda çok üzüldüm. Üzüntüm sonsuz. Onların hatırasına bugün bu kıyafeti (mehter kıyafeti) giyip ailelerine başsağlığı dilemek istedim. Rusya’da Türk Yılı kapsamında Kültür ve Sanat Vakfı’nın iştirakiyle böyle bir konser vermek düşüncesi hasıl oldu. Sonra Rusya’ya gittik. Onlarla görüştük. Notaları verdik. Onlar bize notalarını verdi. Onlar ‘Genç Osman’, ‘Ceddin Deden’ ve ‘İstiklal Marşı’nı söyledikleri gibi, bizler de Rusça olarak ‘Kalinka’ ve ‘Katyuşa’ isimli eserleri seslendirdik" dedi.

Ölenlerin hatırasına Çanakkale Mehteri olarak konser vermek istediklerini belirten Kürşat Tuncay, "Tekrar konser vermek için teşebbüste bulunsak da, o zamanlarda Rusya ile aramızda olan bir takım sıkıntılardan dolayı bu gerçekleşemedi. Onların hatırasına Çanakkale Mehteri olarak bir konser verilmesini arzu ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: İHA