TAYSAD 2017 Hedeflerini Açıkladı

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), 2017 rotasını açıkladı. Türk otomotiv tedarik sanayicileri önümüzdeki yıl İran, Hindistan, Çin ve Amerika’yı hedef pazar olarak belirleyerek 25 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşılmasını öngördü.

TAYSAD 2017 Hedeflerini Açıkladı


2017 yılı hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında konuşma yapan TAYSAD Başkanı Alper Kanca, 2017 yılında ihracat hedeflerinin 25 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Kanca, 2017 yılında hedef pazar olarak İran, Hindistan, Çin ve Amerika’nın belirlediğini söyleyerek "Türkiye için zor bir yıl oldu tüm olumsuzluklara rağmen otomotiv sektörü 2016’yı iyi kapattı. Rekor üstüne rekor kırdık” dedi.

Kanca, Amerikan seçimlerinin belki ilk aylarda değil ama senenin ortasından itibaren dünyayı etkileyeceğini, Trump’ın, vergi ve yatırım özelinde izleyeceği ekonomik politikaların bu etkide belirgin olacağının altını çizdi.

Teknolojiyi yükselterek pazar payını artırmayı hedeflediklerini söyleyen Kanca, “2017’de 1 milyon 500 adet araç üretmeyi, 980 bin ile 1 milyon adet aracın satışını yapmayı, toplamda 25 milyar dolar ihracatı gerçekleştirmeyi ve tedarik sanayi ihracatını 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.



Çin ile ‘İpek Yolu Projesi’ kapsamında çalışmalar yapacağız”

TAYSAD olarak mevcut pazarlarda aktif varlıklarını sürdüreceklerini fakat pazar çeşitlenmesi için yeni pazarlara açılacaklarını dile getiren Kanca, “Önümüzdeki yıl, mevcut pazarlarımıza ilave olarak yeni pazarlara da odaklanacağız. Bu pazarlar; İran, Hindistan, Çin ve Amerika olacak. Amerika’da bir ticari vasıta üreticisi ile görüşmelerimiz devam ediyor. Oraya bir heyet programı düzenlenecek. Hindistan’ın en büyük otomotiv markası ile bir çalışma yapmak üzere harekete geçtik. Çin’de ise şimdiye kadar gündeme gelmeyen bir konu var. Bu konu, “İpek Yolu Projesi”. Henüz Türkiye’de konuşulmayan bu projenin otomotiv sektörüne etkisi üzerine Çin’deki paydaş grubumuzla ortak konferans gerçekleştireceğiz. Bu konuda karşılıklı heyet ziyaretleri gerçekleştirilmesi için ön mutabakat yapıldı. İran’a gelince; TAYSAD olarak bölgedeki işbirliklerimizi artırmak amacıyla bir süredir, paydaş kurumumuz olan İran Otomotiv Parça Üreticileri Derneği (IAPMA) ile temaslarımızı sürdürüyoruz. Bu temaslar sonucunda geçtiğimiz Şubat ayında İran’da yapılan Uluslararası Otomotiv Endüstrisi Konferansı’na ve eşzamanlı yürütülen fuara davet edildik. İran pazarı Türk otomotiv tedarik sanayicileri için müthiş bir potansiyel içeriyor. Bizler bu gelişmelere bağlı olarak İran pazarındaki aktivitelerimizi artırmaya odaklandık.” dedi.



Avrupa otomotiv satışlarında 6’ıncı sıradayız”

Dünya genelinde Avrupa’ya en fazla ihracat yapan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Kanca, “2016 yılı otomotiv sanayimizde yaşanan birçok olumlu gelişmeyle birlikte, ekonomik istikrara ve demokrasimize yönelik istenmeyen girişimlerin yaşandığı bir yıl oldu. Türkiye’nin üretim, istihdam ve ihracat konusunda sürükleyici sektörü olan otomotiv sektörü, iç pazar satışları ile dünya ülkeleri sıralamasında 17’inci, Avrupa otomotiv satışlarına göre de 6’ıncı sırada yer alıyor. Gururla söylemeliyim ki, dünya genelinde Avrupa’ya en fazla ihracat yapan ülkeyiz. AB ülkelerinin 2015 sonunda ülkemizden ithal ettiği araç sayısı 843 bin adet. Sıralamada Türkiye’yi, 480 bin adet ile Japonya, 376 bin adet ile Güney Kore ve 250 bin adet ile Birleşik Devletler izliyor” diye konuştu.



“2016’yı 23 milyar dolar ihracatla kapatacağız”

Yılsonuna sayılı günler kala Türkiye ihracatının 23 milyar doları geçeceğini ifade eden Başkan Kanca, “Türk otomotiv sanayimizin en güçlü olduğu ticari araç üretiminde, 2016 yılı ilk yarı sonuçlarına göre dünyada 8’inci ve Avrupa’da 2’nci sırada yer alıyoruz. 11 aylık gerçekleşmeleri incelediğimizde, toplam üretimimizin 1,3 milyon ve toplam pazarımızın da 862 bin adedi aştığını görüyoruz. İhracatımız ise 21,9 milyar dolar seviyesine ulaştı ki bu rakamın 8,3 milyar doları tedarik sanayimiz tarafından gerçekleştirildi.

Yılsonuna sayılı günler kala, üretimimizin 1 milyon 450 bin adedi, pazarımızın 1 milyon adedi ve ihracatımızın da 23 milyar doları geçeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz” açıklamalarında bulundu.

Dünyadaki gelişmelerin Türk otomotiv sektörüne etkisiyle ilgili konuşan Başkan Kanca, “Önümüzdeki yıl küresel arenada, Brexit kararının etkileri, ABD Başkanı Trump’ın yönetimsel kararları ve tabii ki FED’in para politikaları, otomotiv sektörümüz kadar tüm iş dünyamızın da yakından takip edeceği konular olacak. Sektör özelinde baktığımızda ise, bir yandan artan kurlar bir yandan ÖTV düzenlemesi, yeni yılda pazar büyümemizin yavaşlayabileceği sinyalini de veriyor. Buna rağmen gelecek yıl için öngörülerimiz, bir miktar artış ile üretimde 1,5 milyon adet seviyesinde iken, pazarın aynı düzeyde kalacağı yönünde. İhracat hedefimiz ise 25 milyar dolar olarak belirlendi” dedi.

Kaynak: İHA