İlkadım 'Da Akif Yad Edildi

İstiklal Marşı Şairi Mehmed Akif Ersoy, ölümünün 80’inci yıl dönümünde, İlkadım Belediyesi ve İlkadım Kent Konseyi işbirliği ile düzenlenen panelde yad edildi.

İlkadım 'Da Akif Yad Edildi
Panele İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcısı Musa Yüksel, İlkadım Kent konseyi Başkanı Bünyamin Kocaoğlu, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Oktay Çakır, Kent Konseyi Genel Sekreteri İbrahim Kurt, Hizmet-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Ziya Uzun, HAN-DER Samsun Başkanı Sevgi Sula, İlkadım Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Halise Mutlu, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Celalettin Sula, OMÜ Öğrenci Konseyi Üyeleri, İbrahim Tanrı Verdi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri katıldı.

Acem Tekkesi Kültür ve Sohbet Evi’nde moderatörlüğünü OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aydın’ın yaptığı panelde, OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sağlık ve OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram ve OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Şeyma Kuran Büyükkavas, vatan şairi Mehmed Akif Ersoy’un hayatı, fikirleri, eserleri ve yaşamı boyunca karşılaştığı sıkıntı ve zorlukları anlatıldı.

Sağlık: “Akif, ilhamı milletten alan şairdi"

Bıraktığı eserlerle ve düşüncesiyle gençlerin ideallerini belirlemesinde feyz kaynağı olan Mehmed Akif Ersoy’un tüm yönleriyle ele alındığı panelde konuşan OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sağlık, vatan şairi Mehmed Akif Ersoy’un hayatı ve marşın yazıldığı dönemlerde yaşadığı zorluklara değindi. Sağlık, "Akif yakın tarihimizde bize kazandırdığı İstiklal Marşı’ndan öte vatan ve millet sevgisinin ne büyük bir cesaret ile yaşanabileceğini göstermiştir. Döneminin siyasi otoritesinin büyük övgülerini kazanan tartışmasız usta bir şairdir. Konularını toplumdan alır. Onun şiirleri sosyal bir kimlik taşır. Dertli ve hisli yüreklere seslenir” dedi.



Bayram: “Akif’i anlamak Safahat’ı özümsemek demek”

Türkiye’de Mehmed Akif Ersoy’un anlatılmasından korkulduğu zamanlar yaşandığını söyleyen OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, “Mehmed Akif’i sevmek, ona saygı göstermek, hatırlamak, vefa göstermek onun eserlerini okumaktan geçer. Safahat’ı okumayan bir insanın Akif’i seviyorum demesi çok anlamlı değildir. Bugün kalem, kitap taşımayı kendisine zor gören neslin, akasına Akif rozeti takmasıyla Asım’ın nesli olunmuyor maalesef. Mehmed Akif Ersoy’un fikir ve düşüncelerini hayatına uyarlamakla, işaret ettiği yoldan yürümekle Asım nesli olunur. Akif’i anlamak, saygı göstermek, vefa göstermek onun hayat felsefesini benimsemekten geçer" diye konuştu.



Büyükkavas: "Akif kurtuluşun kalemi olmuştur"

Mehmet Akif Ersoy’un Kurtuluş Savaşı zamanında vatan topraklarını karış karış gezerek halkı İstiklal Savaşına çağırdığını anlatan OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şeyma Kuran Büyükkavas ise, “Akif bu büyük eserleri tam da yaşadığı ortama uygun olarak savaşın tam ortasında yazmıştır. Şair ve edebiyatçı kimliğinin yanında halkı bilinçlendirerek milli duygularını kabartan ve yaşananlardan ders çıkartarak bilinç oluşturmak gibi büyük bir görevi de üstlenmiştir. Mehmet Akif Ersoy’u doğru anlamak için dönemin siyasi ortamını iyi analiz ederek tarihe her yönden bakmak gerek” şeklinde konuştu.

Soru-cevap bölümünün ardından panelistlere çiçek takdim edildi. Günün anısına çekilen hatıra fotoğrafıyla program son buldu.
Kaynak: İHA