ATSO Meclis Toplantısı

ATSO Başkanı Çetin: '(2017) Temkinli olmak, dünya ve Türkiye ekonomisindeki riskleri yakından izlemek gerekiyor. İyimser olalım, ama tedbiri elden bırakmayalım' 'Kredilerden gerçekten ihtiyacı olanlar, gerçekten can suyuyla tekrar canlanacak işletmeler yararlansın'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, 2017'ye ilişkin, 'Temkinli olmak, dünya ve Türkiye ekonomisindeki riskleri yakından takip etmek gerekiyor. İyimser olalım, ama tedbiri elden bırakmayalım.' dedi.

ATSO'nun aralık ayı olağan meclis toplantısı, Süleyman Özer başkanlığında ATSO meclis salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıda gündeme ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATSO Başkanı Davut Çetin, son dönemde İstanbul, Kayseri, Suriye'de hayatını kaybeden asker, polis ve sivil tüm şehitler ile Rus Büyükelçi Andrey Karlov'a Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diledi.

Terör olayları ve büyükelçi suikastinin büyük organizasyonlar olduğunu ifade eden Çetin, '15 Temmuz'un ve bu olayların bütün yönleriyle aydınlatılmasını diliyorum. Bu olaylar aydınlanmadıkça Türkiye huzura kavuşamayacaktır. Büyükelçi suikastine rağmen Rusya ile ilişkilerin bozulmaması da önemli bir tesellidir. Hükümetin Rusya ve İran ile birlikte Suriye'de barışçı bir çözüme katkı vermesi doğru bir politika olmuştur.' diye konuştu.

Geçen haftalarda ellerinde idam ipi sallayan ilkokul çocuklarının bulunduğu bir fotoğrafa ilişkin haberi üzüntüyle takip ettiğini kaydeden Çetin, 'İlkokulda çocuklar idam ipi sallarsa, bu çocuklar için ve ülkenin geleceği için kaygılanmak gerekir. Çocuklara şiddet duygusu yerine sevgiyi öğretmeliyiz, aksi halde daha sonra radikal grupların etkisine girebilirler.' dedi.

Ekonomide aylardan bu yana dile getirdikleri taleplerin nihayet gündeme gelmeye ve önlemler alınmaya başladığını ifade eden Çetin, 'Nefes Kredisi'nin ekonomiyi canlandırdığını, bunun için emeği geçenlere teşekkür ettiğini bildirdi.

Bu kredinin arkasından KOSGEB'in faizsiz kredi uygulaması başlattığını, hükümetin 'Nefes Kredisi'ni model alarak, Kredi Garanti Fonu teminatıyla 250 milyar lira hacminde kredi paketi kararı hazırladığını anımsatan Çetin, '250 milyarlık kredi paketi büyük bir paket. Henüz ortada somut bir düzenleme yok bekliyoruz.' diye konuştu.

Hükümetin bir diğer önemli adımının da SGK prim ödemelerinin ertelenmesi olduğunu anlatan Çetin, aralık, ocak ve şubat ödemelerinin 9'ar ay ertelendiğini, bunun da hem finansman hem de istihdam açısından çok olumlu bir karar olduğunu dile getirdi.

Çetin, 'Burada şu uyarıyı da yapmak isterim. Bu kredilerden gerçekten ihtiyacı olanlar, gerçekten can suyuyla tekrar canlanacak işletmeler yararlansın. Ayrıca, özellikle prim ertelemesi gibi durumlarda herkes hesabını iyi yapsın. Aksi halde 2017 ekim ayında prim ve kredi ödemeleri başladığı zaman bu sorun çok daha büyük bir hale gelir.' uyarısında bulundu.

- 'Ciddi bir döviz bozdurma olmadı'

Dolar bozdurma kampanyalarının sonuç vermediğini ifade eden Çetin, şöyle konuştu:

'Döviz mevduatları, temmuz ayı başında 187 milyar dolardı, kasım ayının ikinci haftasında 170 milyar dolara indi. Fakat kasım ayının ikinci haftasından sonra bütün çağrılara rağmen ciddi bir döviz bozdurma olmadı. Dolar bozdurma kampanyası sadece içeride kurumların dolar kullanmasını biraz azalttı. Bunun dışında kur üzerinde etkili olmadı, üstelik yurt dışında Türkiye ekonomisinde kriz olduğu kuşkusu yarattı ve son haftalarda Türk lirası yine en çok değer kaybeden para oldu. Dolayısıyla ekonomide güven artırıcı önlemler her şeyden önce gelmelidir.'

- Antalya GSYH'de geriledi

Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan illerin üretim gelirleri verilerine göre, Antalya'nın toplam gayri safi yurtiçi hasılası 2004 yılında 18 milyar lira iken 2014 yılında 65 milyar liraya çıktığını, 2004 yılında Antalya GSYH değerinde Türkiye genelinde beşinci il iken, 2014 yılında altıncı sıraya gerilediğine dikkati çekti.

2004-2014 döneminde de kişi başına gelirin en az arttığı ilin Antalya olduğunu belirten Çetin, 'Antalya, kişi başına gelirde 2004 yılında beşinci sıradayken, 2014 yılında dokuzuncu sıraya gerilemiştir. Kişi başı gelir artışında en sonda olmamızın bir nedeni Antalya nüfusunun iç göçle hızlı artması, diğer nedeni tarım gelirinin düşmesidir.' diye konuştu.

2017 yılında Türkiye ekonomisinde büyük bir değişiklik beklemediklerini kaydeden Çetin, 'Antalya'da ise daha iyi bir yıl ümit ediyoruz. Yine de Avrupa'da terör korkusu devam ediyor ve Almanya'da satışlar İspanya'dan sonra Yunanistan'a kayıyor. Dolayısıyla temkinli olmak, dünya ve Türkiye ekonomisindeki riskleri yakından izlemek gerekiyor. İyimser olalım, ama tedbiri elden bırakmayalım.' şeklinde konuştu.

- Yılbaşı ışıklandırmaları ve kutlamaları

Antalya'nın yeni yıla yine ışıklandırma yapmadan girdiğine dair çeşitli eleştiriler olduğunu belirten ATSO Başkanı Çetin, oda olarak 2 yıl önce bir caddeyi ışıklandırdıklarını, rüzgarın koparttığı aydınlatma çerçevesi bir kişinin üzerine düştüğü için başkan olarak yargılandığını anlattı.

Yılbaşı kutlamasının Noel ile bir ilgisi bulunmadığını kaydeden Çetin, şunları söyledi:

'Sayın Cumhurbaşkanımız geçen hafta Hıristiyanların Noelini, Musevilerin Hanuka Bayramını mesajla kutladılar. Bu güzel tutum bile örnek alınmıyor. Turizmi çeşitlendirelim, 12 aya yayalım diyoruz. Kültür turizmi, tarihle din turizmi ile yapılır. Bu konuda büyük bir zenginliğimiz var. Osmanlı İmparatorluğu 600 yıl bütün dinleri, mezhepleri birlikte yaşattı. Fatih, Ayasofya'daki İsa ve Meryem fresklerini tahrip ettirmedi. Türk milleti, Mevlana'yı, Yunus'u, Hacı Bektaş Veli'yi boşuna bağrına basmamıştır. Tasavvuf, Türklerin İslam felsefesidir, Anadolu'nun din kültürüdür, hoşgörüdür, insan sevgisidir.'

Toplantı sonunda ATSO'nun 2017 bütçesi de onaylandı.
Kaynak: AA