Anayasa Değişikliği Teklifi

CHP Grup Başkanvekili Özel:'CHP olarak her gün ve Adalet ve Kalkınma Partisi kaç saat istiyorsa bu konuyu müzakere etmeye, anayasaya aykırılığını vurgulamaya ve vatandaşın bu konuda bilincini arttırmaya, dikkatini çekmeye devam edeceğiz. Buna 31 Aralık gecesi de dahildir' 'MHP'de bir çatlak yok. MHP'de çatlayan tek şey Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin vicdanıdır. Tabanıyla bir kopuş pahasına birilerinin ekmeğine yağ sürmekte, saltanat kayığında kendisine yer aramaktadır'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, anayasa değişikliği teklifine ilişkin, 'CHP olarak her gün ve Adalet ve Kalkınma Partisi kaç saat istiyorsa bu konuyu müzakere etmeye, anayasaya aykırılığını vurgulamaya ve vatandaşın bu konuda bilincini arttırmaya, dikkatini çekmeye devam edeceğiz. Buna 31 Aralık gecesi de dahildir.' dedi.

Özel, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Komisyonundaki görüşmelerin maddeler üzerinde devam ettiğini anımsatarak, 'Adalet ve Kalkınma Partisinde, birkaç gün içinde bunu yasalaştırmak ve komisyon sefahatını tamamlayıp anayasa değişikliğini Genel Kurula indirmek üzere paketleme hazırlığı var.' ifadesini kullandı.

Bir zaman darlığından ve yeni yıl tatiline gidecek milletvekillerinden bahsedildiğini aktaran Özel, CHP olarak bunu asla kabul etmediklerini söyledi. Özel, 'Meclis, kendisini feshedecek, ilga edecek, rejimi değiştirecek, savaş meydanlarında şehit kanlarıyla kazanılmış vatan topraklarını yönetmek için kendisine tanınmış yetkiyi ve iradeyi bir başka yere terk edecek bir süreçte yılbaşı tatili düşünemez.' değerlendirmesinde bulundu.

Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

'23 Nisan 1920'deki kurucu irade, saraydan aldığı yetkiyi Meclise taşımıştı. Şimdi karşı karşıya olduğumuz bir yıkıcı irade, Meclisteki iradeyi saraya pazarlamak istiyor. Bunun adı Adalet ve Kalkınma Partisiyle MHP Genel Başkanı ve bazı yöneticilerinin iş birliğiyle Türkiye'nin yıkım projesi, rejimin değiştirilmesi, Cumhuriyetin yerine bir saltanat rejiminin geri getirilmesidir. Bunun için CHP olarak her gün ve Adalet ve Kalkınma Partisi kaç saat istiyorsa bu konuyu müzakere etmeye, anayasaya aykırılığını vurgulamaya ve vatandaşın bu konuda bilincini arttırmaya, dikkatini çekmeye devam edeceğiz. Buna 31 Aralık gecesi de dahildir. Eğer Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilleri 31 Aralık gecesi yılbaşı kutlamak istiyorlarsa bu onların bileceği iş. Biz CHP olarak müzakereleri kesme ve zamansızlık tartışmaları üzerinden 'yeterince görüşüldü, artık bunu kapatalım' teklifine ve taleplerine karşı ne olarak şunu söylüyoruz: Yılbaşı gecesi dahil, çünkü Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli, en tehlikeli girişimiyle karşı karşıyayız. 15 Temmuz'u araçsallaştıran, kendi hedefine ulaşmak için bir araç haline dönüştürmüş olan ve darbe girişimini bahane edip kendi sivil darbesini, saray darbesini yapmaya çalışanlar bu ülkenin geleceğini karartıyorlar.'

-'Bu şartlar altında yılbaşı kutlanamaz'

Bu şartlar altında yılbaşının kutlanamayacağının altını çizen Özel, 'Adalet ve Kalkınma Partililer eğer konunun ciddiyetinin farkındalarsa bu konuda söz söylemek isteyen son milletvekili son cümlesini kurup kendi özgür iradesiyle noktayı koyana kadar burada müzakereler devam etmeli.' diye konuştu.

Özel, şunları söyledi:

'Eğer bundan kaçarlarsa, 'Perşembe, Cuma günü bunu bitirelim, biz Cumartesi günü yılbaşı gecesine gideceğiz, yılbaşı kutlamalarına katılacağız' denirse onlara yönetemedikleri bu ülkede son bir yılda patlamalarda hayatını kaybeden insanlarımızı, evlatlarımızı ve terörle mücadelede canından olan şehitlerimizi, 15 Temmuz gecesi bu ülkenin demokrasisine ve parlamenter rejimine sahip çıkmak için hayatını ortaya koyan 15 Temmuz şehitlerini, ülkede akan kanı, analarının gözyaşını hatırlatmak isteriz. Şimdi yılbaşı kutlayacak zaman değil. Şimdi bu rejim değişikliğine karşı bilinç yaratılacak, mücadele edilecek zamandır.'

-'CHP'nin ne kadar haklı olduğu ortaya çıkmıştır'

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki dünkü görüşmeye de değinen Özel, 'CHP'nin, bu teklif ortaya çıktığı günden beri eleştirilerinin ne kadar haklı olduğu dün yapılan liderler zirvesinde ortaya çıkmıştır. Bir noktasını bile değiştirmemek üzere mutabakata vardıkları metne yaptığımız haklı, içerik yüklü eleştiriler sonuç verdi ve acilen toplandılar, şimdi metni değiştiriyorlar.' dedi.

Özgür Özel, AK Parti ve MHP milletvekilleri arasında da bu anayasa değişikliğine ilişkin eleştirilerin ve rahatsızlıkların dile getirildiğini savundu.

MHP'nin, bu metnin arkasında duramadığını iddia eden Özel, MHP'nin tabanının ve tüm seçmenlerinin büyük bir üzüntü, kaygı ve aldatılmışlık duygusu içinde olduğunu ileri sürdü.

Bu noktada, MHP'de bazı milletvekillerinin açıkça fikirlerini ortaya koymalarının ve sosyal medya paylaşımlarının, son derece ümit verici olduğunu belirten Özel, şöyle konuştu:

'Sayın doktor Kadir Koçdemir'in paylaşımları bu zincirin yeni bir halkasıdır. MHP'de bir çatlak falan yok. MHP'de çatlayan bir tek şey var; o da yönetimin, partisinin ideallerine, seçmenine verdiği söze ve ortaya koyduğu duruşa karşı yaptığı açı, oradaki yarılma ve çatlaktır. MHP'de çatlayan, MHP'nin yönetim anlayışıdır. MHP'de üst yönetimle taban arasındaki gönül bağı kopmuştur, orası çatlamıştır. MHP'deki yarık derinleşiyor ama bu derinleşen yarıkta MHP'liler bir tarafta, MHP'nin bugüne kadar söylediği tüm sözleri çiğneyen, ayakları altında ezen ve 2-3 yıl önce 'Biz her türlü milliyetçiliği, Türk milliyetçiliğini de her türlü milliyetçiliği de ayaklar altında ezdik' diyen birisine tabi olunma durumuna karşı tabandaki isyandır. Buna kulak veren milletvekili sayısının artması şaşırtıcı değil.

Görünen 7, ama böyle düşünen ve cesaretle bunu oy verme kabinine girdiğinde yerine getirecek milletvekili sayısı MHP'de belki de 37'dir. Belki Devlet Bahçeli bir iki kişiyle birlikte bu dediğini yapacaktır. Biz bu rakamın 30 altında gerçekleşmeyeceğine yürekten inanıyoruz. Biz, Kadir Koçdemir'i, kendisi gibi düşünenlere ve zaten bu sebepten kendisine oy vermiş olan seçmene saygılı tavrından dolayı kutluyoruz. Bu sayının hızla artacağını, görünenin çok üzerinde olduğunu, MHP'deki 5-6 milletvekili arkadaşımızın buzdağının görünen yüzü olduğunu biliyoruz. MHP'de bir çatlak yok. MHP'de çatlayan tek şey Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin vicdanıdır. Vicdanı çatlamıştır, tabanıyla bir kopuş pahasına birilerinin ekmeğine yağ sürmekte, saltanat kayığında kendisine yer aramaktadır.'

- 'Bizim kaygımız rejim değişikliği kaygısıdır'

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Özel, Başbakan Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin dünkü görüşmesinde, anayasa teklifine ilişkin bazı değişikliklerin gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine, 'Bu değişikliklerin tamamı, bizim temel itirazlarımızın çok dışında değişiklikler. Bu değişiklikler iki liderin, 330 kaygısının su üstüne çıkmasıdır, itiraf edilmesidir. Dünkü toplantı AKP ve MHP yöneticilerinin öz güven eksikliğini, arkalarında bekledikleri desteği alamamalarını, onun için revizyon ihtiyacını ortaya koymuştur.'değerlendirmesinde bulundu.

'MHP'nin, AK Parti'nin içinde yok edilme planının bugün uygulandığını' iddia eden Özel, 'MHP ile AKP, kendilerini kandırabilirler, birbirlerini kandırabilirler ama seçmeni, vatandaşı asla kandıramayacaklar.' dedi.

Kaynak: AA