Sinop'ta Yerel Gazeteler Yeni Yönetmelik Hakkında Bilgilendirildi

Basın İlan Kurumu (BİK) Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, hain darbe girişimi öncesi ve sonrasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle zor günler geçiren Anadolu basınının hayatiyetinin devamı için ek destek ve tedbirlerin alınmasını istedi.

Sinop'ta Yerel Gazeteler Yeni Yönetmelik Hakkında Bilgilendirildi
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurul ve Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan ile Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyesi Şevket Erzen Sinop’ta, yerel gazete sahipleri ve çalışanlarıyla buluştu. Tarihi Paşa Tabyaları’nda gerçekleştirilen toplantıya Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, gazetelerin yazı işleri müdürü ve muhasebe sorumluları, cemiyet yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Toplantıda; 3 Ekim 2016 tarihinde yürürlüğe giren, bazı maddeleri hemen uygulamaya konulan, bir kısım maddelerinde 1 Ocak 2017 itibariyle yürürlüğe girecek olan ’Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’ ve eski 67 sayılı genel kurul kararları hakkında yerel gazete temsilcilerine bilgilendirme yapıldı

Toplantıda konuşan Basın İlan Kurumu Genel Kurul ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, internet yasasının bir an önce çıkması gerektiğini dile getirdi. Mustafa Arslan, "Halen yasası çıkmamış bir internet mecrahı var. Bunun da bir an evvel ele alınması, bir yasaya bağlı olması, bir taraftan mesleği hakkıyla yapan meslektaşlarımızın basın kartı anlamında görev tanımlarının yapılabilmesi, ekonomik gelirler anlamında bir takım kaynaklara ulaşabilmeleri gerekiyor. Ama toplum ve meslek etiği açısından baktığımızda, ’mesleği kötüye kullanımın’ engellenmesi, toplumunda ’cevap ve düzeltme hakkı’nı kullanabilmesi şantajcılığın engellenmesi açısından bin nizam verilmesi lazım. Radyo ve televizyonlara baktığımızda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RÜTÜK) eliyle yönetilen bir sistem var. Yazılı basınımızda da Basın İlan Kurumu var. Basın İlan Kurumu mevzuatı gereği gazetelerimize kaynak verilirken, radyo ve teyevizyonlarımızdan cüzide olsa bürüt reklam gelirlerinden yüzde 1,5 RTÜK payı alınmaktadır. Bu noktada bizim öneri ve beklentimiz, her üç alanın yasal bir zemine oturtulması. Bu alanlar desteklenmeli, çünkü kamu yararına faaliyet gösteriliyor. Dolayısıyla ondan sonrada denetleme işlevi yerine getirilmiş olmalı" dedi.

Arslan sözlerinin devamında 15 Temmuz hain darbe girişiminin büyük bir başarıyla atlatıldığını belirterek, Anadolu basınının devletine ve milletine bu süreçte büyük katkı sunduğunu söyledi.

Özellikle 15 Temmuz öncesi ve sonrası yaşanan süreçte kan kaybeden Anadolu basının desteklenmesi gerektiğini kaydeden Mustafa Arslan sözlerini şöyle tamamladı: "Yaşadığımız 15 Temmuz süreci gösterdi ki; genelde Türk basını özelde Anadolu basını, bu ülkenin topraklarıyla bütünlüğü, milletin birlik ve kardeşliği için gerçekten vazgeçilmez değerde faaliyetleri ortaya koymuş oldu. Ne var ki; gerek 15 Temmuz öncesi ve hemen sonrasındaki ekonomik sıkıntılar, mesleğin sürdürülebilirliği noktasında ve özgürce yayın yapabilmesi adına bir takım sıkıntıları beraberinde getirmiştir. Her yıl olduğu gibi önümüzdeki Şubat ayında Bakanlar Kurulu tarafından resmi ilanların sütun santim fiyatlarının yeniden belirlenmesi söz konusu olacaktır. Bizim burada beklentimiz, tıpkı radyo ve televizyonlara yüzde 3’lük payın 1,5’liğe düştüğü gibi, tüketici fiyatları endeksi ve toptan fiyatlar endeksi ile enflasyona bağlı olmadan sektörün hayatiyetini sağlayıcı ek bir zam yapılmasını bekliyoruz. Öte yandan sadece basın ilan kurumu gelirlerinin yanı sıra hazine, KOSGEB, Kalkınma Ajansı desteklerinin tekrar belirlenmesini bekliyoruz."
Kaynak: İHA