Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Tasarısı Mecliste

Tasarıyla, yetkilendirilecek kitle fonlaması platformlarının işlettikleri internet siteleri aracılığıyla girişimcinin kitleye, kitlenin de girişimciye erişimini kolaylaştıracak düzenli bir yatırım ortamının sağlanması amaçlanıyor.

Yetkilendirilecek kitle fonlaması platformlarının işlettikleri internet siteleri aracılığıyla girişimcinin kitleye, kitlenin de girişimciye erişimini kolaylaştıracak düzenli bir yatırım ortamının sağlamayı amaçlayan tasarı TBMM Başkanlığına sunuldu.

TBMM Başkanlığına sunulan tasarı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik yapıyor.

Tasarı, kitle fonlamasının kolaylıkla yapılabilmesi ve hızla gelişmesinin sağlanmasını amaçlıyor. Kitle fonlaması platformları aracılığıyla para toplayanlar, halka açık ortaklık ve ihraççı tanımı dışında bırakılılıyor. Böylece girişimcilerin, kitle fonlaması işlemi sonucunda maruz kalabilecekleri maliyetlerin azaltılması ve dolayısıyla Sermaye Piyasası Kanununda halka açık ortaklıklar ve ihraççılar için öngörülen yükümlülüklere tabi olmaması sağlanacak.

Tasarıda 'kitle fonlaması' tanımına da yer verilerek bir finansman türü olan kitle fonlaması sermaye piyasası mevzuatı kapsamına alınıyor.

Kitle fonlaması 'Bir projenin veya girişim şirketinin ihtiyaç duyduğu fonu sağlamak amacıyla kurul tarafından belirlenecek esaslar dahilinde kanunun yatırımcı tazminine ilişkin hükümlerine tabi olmaksızın kitle fonlama platformları aracılığıyla halktan para toplanması' şeklinde tanımlanıyor. Kitle fonlamasına ilişkin esasları belirlemek üzere Sermaye Piyasası Kurulu yetkilendiriliyor.

Tasarıya göre, kitle fonlaması suretiyle halktan para toplanması, kurulca faaliyet izni verilen kitle fonlama platformları aracılığıyla gerçekleştirilecek. Kanunun izahname ya da ihraç belgesi hazırlama yükümlülüğüne ilişkin hükümler uygulanmayacak.

Kitle fonlamasıyla halktan para toplayan ortaklıkların ortak sayısının 500'ü aşması halinde, paylar halka arz olunmuş sayılmayacak.

Kitle fonlaması elektronik ortamda hizmet veren kitle fonlama platformları aracılığıyla yapılacak.

Kitle fonlamasına aracılık eden ve elektronik ortamda hizmet veren kitle fonlama platformlarının kurulması ve faaliyete başlaması için SPK'dan izin alınacak. Bu platformların kuruluşlarına, ortaklarına, pay devirlerine, çalışanlarına her bir fon sağlayıcısı tarafından yatırılabilecek veya proje sahipleri ile girişim şirketleri tarafından toplanabilecek paranın azami limiti ve faaliyetleri sırasında uymaları gereken diğer esaslar Kurulca belirlenecek.

Kitle fonlaması faaliyeti, kitle fonlamasına aracılık eden ve elektronik ortamda hizmet veren kitle fonlama platformları tarafından borsa ve diğer teşkilatlanmış piyasalar haricinde ve bunlara ilişkin faaliyetlerden ayrı olarak gerçekleştirilecek.

Yapısı itibarıyla borsacılık faaliyetlerinden farklı olan ve daha serbest bir anlayışla düzenlenmesi gereken kitle fonlama platformları SPK Kanununun borsalar, piyasa işleticileri ve teşkilatılanmış diğer pazar yerleri ile ilgili hükümlerine tabi tutulamayacak.

SPK tarafından açılan dava ve takipler ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinde SPK, her türlü harç ve teminattan muaf olacak. Örtülü kazanç aktarımının tespiti halinde açılacak davalarda da aynı hüküm uygulanacak.

Kaynak: AA