BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay Açıklaması

'Büyük Türkiye hedefimizden bizleri hiçbir güç alıkoyamaz. Yeni yılda da önümüze çıkarılmak istenen engellere ve bütün zorluklara karşı en büyük sermayemiz milli birlik ve dayanışmamız olacak'

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'nın büyük zorlukların yaşandığı 2016 yılında da Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürdüğünü belirterek, 'Büyük Türkiye hedefimizden bizleri hiçbir güç alıkoyamaz. Yeni yılda da önümüze çıkarılmak istenen engellere ve bütün zorluklara karşı en büyük sermayemiz milli birlik ve dayanışmamız olacak.' ifadesini kullandı.

Burkay, yazılı açıklamasında, geride kalan yılda, jeopolitik risklerin artarak devam ettiğini ve küresel ticarette daralmaların sürdüğüne vurgu yaparak, tüm bu olumsuz gelişmelerle 15 Temmuz darbe girişimi ve hain terör saldırılarının yaşandığını anımsattı.

Bu süreçte karanlık yapıların Türkiye'yi dizayn etme girişimlerine milletçe geçit vermediklerini ifade eden Burkay, şunları kaydetti:

'Büyük Türkiye hedefimizden bizleri hiçbir güç alıkoyamaz. Yeni yılda da önümüze çıkarılmak istenen engellere ve bütün zorluklara karşı en büyük sermayemiz milli birlik ve dayanışmamız olacak. Yaşanan olağanüstü şartlar Türkiye'nin 27 çeyrekten bu yana sürdürdüğü büyüme başarısı yılın 3. çeyreğinde frenledi. Türkiye ekonomisi, 2009 yılından bu yana ilk kez daraldı. Yüzde 1,8'lik küçülme, kesinlikle Türkiye'nin potansiyelini yansıtmamaktadır. Bizler iş dünyası temsilcileri olarak ülkemizin aydınlık geleceği için kararlılıkla çalışmayı sürdüreceğiz. 2023 yılı hedeflerimiz doğrultusunda 2017'nin kamu ve özel sektör marifetiyle yeni ve güçlü bir büyüme hikayesinin başlangıcı olacağına inanıyoruz.'

Burkay, özellikle ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artışları ve İngiltere'nin AB'den ayrılma kararlarının ardından döviz kurlarının yukarı yönlü hareketlendiğini ifade ederek, '2017 yılında ABD başkanlık seçimlerinden zaferle ayrılan Donald Trump yönetiminin politika tercihlerin belirleyici olacak. FED'in faiz artışını sürdüreceği beklenmekte. Buna bağlı olarak 2017 yılında doların daha da güçleneceği öngörülüyor. Bizler de bu sürece hazırlıklı olmak zorundayız. İş dünyası temsilcileri olarak her zaman ifade ettiğimiz gibi; sürekli yükselen değil, istikrarlı bir kurdan yanayız.' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ekonomisinin 2016 yılını yüzde 3 seviyesinde bir büyümeyle kapatmasının beklendiğine işaret eden Burkay, geride kalan yılda ekonomik büyümeye en yüksek katkıyı kamu ve özel tüketim harcamalarının sağladığını aktardı. Türkiye'nin ihracata dayalı bir büyüme modelini hedeflediğini bildiren Burkay, 'Dünya ticaretindeki daralma, bulunduğumuz coğrafyadaki siyasi ve ekonomik gelişmeler, ihracat performansımızı olumsuz etkiledi. Yeni yılda ihracatın büyüme katkısını artırmalıyız. 2016 yılında yatırımların da büyümeye katkısı sınırlı kaldı.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA