Antalya Büyükşehir Beledyesinden Toplu Ulaşım Açıklaması

Antalya Büyükşehir Belediyesi, kent içi ulaşımda 12 metrelik büyük otobüse geçilmesinde son tarih olan 31 Ocak 2017’ye kadar dönüşümün tamamlanması gerektiği ve karar uymayan esnafın araçlarının kırsal alanda çalışacağı hatırlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, toplu ulaşımda rahat, konforlu ve güvenli ulaşım hizmeti verebilmek için kent içi ulaşımda 12 metrelik büyük otobüse geçilmesinin UKOME kararı alındığı kaydedildi. Açıklamada, esnafla birlikte alınan karara göre engelli binişine uygun olmayan ve daha önce kesinleşmiş mahkeme kararları gereği çalışmasında hukuki sıkıntı olan AB ve ATT plakalı 7 metrelik midibüsler ve uzak mahallelere çalışan küçük minibüslerin şehir içi toplu ulaşım sisteminde çalışamayacağı ifade edildi. İki araç sahibinin birleşerek ortak bir otobüs alacağı ve şehirde taşımacılığın 12 metrelik otobüslerle yapılacağı dile getirilen açıklamada, bu dönüşüm için son tarihin 31 Ocak 2017 olduğu kaydedildi.

Antalya Büyükşehirden yapılan açıklama şöyle devam etti:

’Dönüşüm için Belediyemiz, esnafımız ve UKOME’nin almış olduğu karar doğrultusunda uygulama aynen devam edecektir. Hiçbir tereddüde mahal yoktur. UKOME kararı aynen yürürlüktedir.

Dilekçelerini vererek birleşip 12 metrelik otobüse geçmeyi taahhüt eden esnafımız rotasyona girmekte ortak havuzdan eşit gelir elde etmektedirler. Birçok esnafımız yeni araçlarını almış, tahditli AU serisinden plakalarını takmış ve TURKUAZ renkli araçları ile halkımıza layık olduğu hizmeti vermeye başlamıştır. Bu uygulama 01.02.2017 tarihinde tüm araçların dönüşmesi ile yürürlüğe girdiğinde; esnaflarımız arasındaki araç farklılığı ve gelir adaletsizliği tamamen ortadan kalkacak esnaf arasındaki huzursuzluk, eşitsizlik tarihe karışacak ve adalet sağlanacaktır. UKOME’nin kararına göre, dönüşmek istemeyen esnafımız ile hiç dilekçe vermeyen esnafımız ise M plakalı 14 kişilik minibüslere dönecekler ve kırsal hatlarda çalışacaklardır. ( M ) plaka serisinden gelen kazanılmış haklar birleşimi kabul eden esnafımız için (AU) seride tahditli plaka olarak devam edecek, birleşime girmeyen esnafımız ise yine ( M ) plaka olarak devam edecektir. Hiç kimsenin bir hak kaybı söz konusu değildir.

( M) plaka hakkı olan esnafımız, mevcut veya ileride oluşturulacak uzak mahallelerin hatlarında çalışacaklar. Önemli husus şudur ki, bu esnafımızda en geç 31.01.2017 tarihine kadar mevzuatta belirtilen nitelikteki minibüs araçlara dönüşecekler ve bu tarihten sonra artık kentimizde midibüsler çalışmayacaktır. Merkezde sadece 12 metrelik otobüslerle ulaşım yapılacaktır. Esnafımız buna göre kararını vermelidir. Dönüşüme gireceğini beyan ederek dilekçelerini verdikleri halde 31.01.2017 tarihine kadar 12 metrelik araç alımı taahhüdünü yerine getirmeyen esnafımız da aynı şekilde ( M ) plaka haklarına dönerek kent dışı uzak mahalle hatlarında SIRAYLA,14 kişilik küçük minibüs edinmeleri halinde, çalışabilecektir. Burada kesinlikle dikkat edilecek en önemli husus (M) plakalı minibüslerinde en geç 31.01.2017 tarihine kadar yasada yazılı şartlara haiz araçlara dönüşmüş olması gerek ve şarttır. Aksi takdirde çalışmaları mümkün değildir. Bu kararlar aylar öncesinden ve belirtildiği gibi esnafımızla birlikte yapılan uzun çalışmalar sonucu alınmış ve konu tüm hukuki yönleriyle çok detaylı incelenmiştir. Mevzuata en uygun çözüm yolu budur. Hiçbir hukuki sakıncası bulunmamaktadır. Önceleri de aynı uygulama kısmen yapılmış, buna karşı açılan tüm davalar reddedilmiş ve Danıştay tarafından onaylanarak kesinleşmiştir. Yani bugün yapılan uygulama hususunda emsal kararlar mevcuttur. Ne yazık ki, esnafımız arasında muhtemelen kendi kişisel menfaatlerini ve konumlarını düşünen küçük bir kesim, bir yandan hukuki dayanağı olmayan davalar açmaya, diğer yandan da iyi niyetli esnafımıza hiçbir doğruluğu olmayan demagojik ifadelerle kafa karıştırıp doğru yolundan çevirmeye gayret ettiği duyumları alınmaktadır. Amaçları sonucunun ne olduğunu düşünmeden davalar açıp kafa karıştırmak ve bu ortamdan şahsi menfaat elde etmektir. Hukuka uygun olmadığını bile bile dava açmaktadırlar. Nitekim ilk davalarında Antalya 2. İdare Mahkemesi dilekçelerini reddetmiştir."
Kaynak: İHA