Zigana Dağında Geniş Katılımlı Toplantı

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana dağında 2 bin 100 metre rakımda kurulu ve bölgenin tek kayak merkezi olan Zigana Kayak Merkezinde Vali Okay Memiş başkanlığında geniş katılımlı toplantı düzenlendi.

Zigana Dağında Geniş Katılımlı Toplantı
Kayak sezonunun açılmasının hemen ertesinde Zigana Gümüş Kayak tesislerinde düzenlenen toplantıya Vali Okay Memiş, Milletvekili Cihan Pektaş, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, Torul Kaymakamı Nidai Köroğlu, Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, teknik personel katıldı.

Toplantı öncesinde kar motoruyla 2 bin 192 metre rakımlı zirveye çıkarak bölgede inceleme yapan Vali Memiş ve Milletvekili Pektaş, yetkililerden bölge hakkında bilgi aldı.

Daha sonra kayak tesisinde yapılan toplantıda konuşan Vali Memiş, Zigana’nın hem Gümüşhane’ye hem de Trabzon’a çok yakın ve Doğu Karadeniz’in tamamına hitap eden bir merkez olduğunu hatırlattı.

Doğu Karadeniz bölgesinin tek kayak merkezi olması nedeniyle buraya öncelikle sahip çıkılması gerektiğine değinen Vali Memiş, “Bu tesisler çocuklarımızın, gençlerimizin. Öncelikle onların burayı tanıması, bilmesi gerek” dedi.



“Limni gölünü 12 ay kullanacağız”

Zigana’ya 5 kilometre mesafedeki Limni gölünün yolunu beton ve parke ile döşediklerini, yalnızca 850 metrelik kısmının kaldığını ifade eden Vali Memiş, “Limni gölünü 12 ay kullanacağız. Dünyanın parasını harcayıp da kışın kilit vurmayacağız. 12 yeni bungalov evi daha yapacağız. İzolasyonu da yapacağız. Elektrik tesisatı da yenileniyor. Nisan-Mayıs’la birlikte çığ riski olan yerleri de yapacağız. Biz böylece Limni ve Zigana’yı bu bölgenin en cazip turizm merkezi yapacağız. Ayder’le, Uzungöl’le yarışacak. Biz yapılaşmayla mahvetmiyor, planlı gidiyoruz. İddia ediyoruz, seneye Arap turistlerden geçilmeyecek buralarda” diye konuştu.



“2017 turizmde hamle yılımız olacak”

Gümüşhane olarak 2017’yi turizmde hamle yılı olarak belirlediklerini dile getiren Vali Memiş, “Turisti en az 1 hafta 10 gün ilimizde konaklatacak destinasyonlarımız mevcut. Rüya görmeden, ayaklarımızı yere basarak ilerliyoruz. Özellikle Arap turistlerimizi ağırlayacağız. 100 bin kişiyi il merkezi ve ilçelere yayacağız” ifadelerini kullandı.

“Gümüşhane’de çok sayıda kayak merkezine uygun alan var”

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş ise Gümüşhane’nin coğrafi koşulları nedeniyle kayak merkezine çok uygun yerleri olduğunu, Zigana’nın da bunların başında geldiğini söyledi.



Gümüşhane’nin çok büyük bir turizm potansiyelinin olduğunu ifade eden Pektaş, il genelinde turizmi 12 aya yaymak istediklerini belirterek il genelinde yapılan bazı çalışmalardan bahsetti.

Gümüşhane tek bir alanda değil, birçok alanda turizm imkanlarına sahip”

Gümüşhane’nin başka şehirlerdeki gibi tek bir turizm alanının aksine kayak, yayla, eko-turizm, tabiat, kültürel turizm gibi imkanları olduğunun altını çizen Pektaş, “Bunların hepsini bir bütün olarak ele almamız lazım. Ulaşım olarak ta avantajlıyız. Bölgedeki illerde hava limanlarına gelen turistler kısa süre içerisinde buraya ulaşabilecek. İnşallah kendi havaalanımızı da önümüzdeki yıl itibariyle başlatıyoruz. Dolayısıyla her yönüyle ulaşımı kolay hale gelmiş bir turizm destinasyonu, yöresel yemekler, yöresel ürünlerle turistler için çok cazip bir hale geleceğiz. Çok kısa süre içerisinde burada yabancı turistlerin kaynadığını hep beraber göreceğiz. Her türlü imkanımız var. İmkanlarımız çok fazla, turizm yönünden geleceğimizi parlak görüyorum. Tanıtımda zayıfız. Buna ağırlık vermemiz lazım. Profesyonel ajanslardan destek almamız, kamunun bu konudaki kaynaklarını kullanmamız gerek. Ayrıca teşvik kapsamındaki 23 ilden birisiyiz. Dolayısıyla turizm alanında yatırım yapacak işadamlarımıza çok büyük destekler olacak. Bizim hızlı bir şekilde teşvikten de yararlanıp otellerimizi, turizm konaklama tesislerimizi yapmamız lazım. Hedefimizi büyük koymamız lazım. Ekip olarak sağlamız. Devletimizin imkanları da çok. Bu ekip Gümüşhane’de çok güzel şeyler yapacak. İnşallah geleceğimiz parlaktır, aydınlıktır” diye konuştu.



Milletvekili Pektaş’tan eylem planı vurgusu

Turizmle ilgili yerel bir eylem planı hazırlanması gerektiğini dile getiren Pektaş, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Neredeyiz, şuanki durumumuz nedir, yapılması gereken nelerdir, kim, nerede, ne zaman, nasıl sorularını bir eylem planı iş planı önümüzde çıkaracağız, gün gün, tarih tarih, saat saat bunları belirleyeceğiz ve o hedefe doğru emin adımlarla ilerleyeceğiz.”

Toplantıda daha sonra ilgili kurum müdürleri konuyla ilgili yapılan çalışmalardan ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Kaynak: İHA