Tunceli'de Yiyecek Arayan Yaban Keçileri Görüntülendi

Rafting sporcusu Arslan: 'Kaçak avcılar silahınızı bırakın. Doğada yapabileceğiniz en güzel av, fotoğraf avıdır. Silahlarınızı bırakın ve fotoğraf makinesi edinin. İyi bir fotoğraf makinesi neredeyse bir silaha eş değer. Onları vurarak, öldürerek elde edeceğiniz eti Tunceli'de hangi kasaptan isteseniz, onlar size bedava verir. Yeter ki bu hayvanlara karışmayın'

Kış mevsiminin zorlu koşularının devam ettiği Tunceli'de, yaban keçileri karla kaplı Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yiyecek ararken görüntülendi.

Kar yağışının aralıklarla devam ettiği ve hava sıcaklıklarının zaman zaman sıfırın altında 20 derecenin altına düştüğü kentte, hava koşulları yaban hayatını da olumsuz etkiliyor.

Karla kanlığının yüksek olduğu tepelerden, 1971 yılında 42 bin hektarlık bir alandaki akarsular ve gözeleri, yöreye özgü hayvan çeşitliliği ve bitki örtüsü nedeniyle 'milli park' ilan edilen, Tunceli merkeze 8 kilometre mesafeden başlayarak Erzincan sınırındaki Munzur Dağları'na kadar uzanan Munzur Vadisi'nin tabanına inerek yiyecek arayan yaban keçileri, güzel görüntüler oluşturdu.

Yaban keçilerinin fotoğrafını çeken rafting sporcusu Nazım Arslan, Munzur Vadisi'ndeki Munzur Çayı'nda rafting etkinlikleri düzenlediklerini belirtti.

Munzur Vadisi'nde rafting parkurunu görmek ve yaban hayatını fotoğraflamak için geldiklerini ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

'Yaban hayatını gözlemleyebildik, fotoğraflayabildik. Yaban keçileri kış şartlarından dolayı yola oldukça yaklaşmış durumdalar. Bu durum kaçak avcılara ister istemez davetiye çıkarıyor. Onlara hiçbir şekilde göz açtırılmamasını istiyoruz. Buradan herkese sesleniyoruz; 'Kaçak avcılar silahınızı bırakın. Doğada yapabileceğiniz en güzel av, fotoğraf avıdır. Silahlarınızı bırakın ve fotoğraf makinesi edinin. İyi bir fotoğraf makinesi neredeyse bir silaha eş değer. Onları vurarak, öldürerek elde edeceğiniz eti Tunceli'de hangi kasaptan isteseniz, onlar size bedava verir. Yeter ki bu hayvanlara karışmayın'. Munzur'un doğasında, coğrafyasında bulunan bu türlerin yok olmaması için hepimiz elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız.'

Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdür Ali Haydar Gürsönmez ise yaptığı açıklamada, yaban hayatının olumsuz kış şartlarından etkilenmemesi için yemleme çalışmalarının Munzur ve Pülümür vadilerinde devam ettiğini belirtti.

Yemleme çalışmalarının kuşlar, yaban keçileri, kurt ve vaşak gibi hayvanları da kapsadığını ifade eden Gürsönmez, '2016-2017 yılı yaban hayatı yemleme çalışmaları kapsamında 7 ton yemimiz var. Yemleme çalışmalarımız ekiplerimiz tarafından belirlenen aralıklarla devam ediyor.' dedi.
Kaynak: AA