Kayseri'deki 'Hipnoz Ve İşkence' Davası

Üç astsubayın 'hipnoz ve işkence' ile ifadelerini aldığı suçlamasıyla 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Askeri Hakim Albay Üçok'un yeniden yargılanmasına devam edildi.

Emekli Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un, 3 astsubayın 'hipnoz ve işkence' ile ifadelerini aldığı suçlamasıyla 7,5 yıl hapse çarptırıldığı davada, Anayasa Mahkemesi kararıyla yeniden yargılanmasına devam edildi.

Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuksuz sanık Üçok ve avukatı Uğur Altun ile Astsubaylar İsmail Dağ ve Orhan Güleç'in avukatları hazır bulundu.

FETÖ soruşturması kapsamında Sincan 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Astsubaylar Dağ ile İzmir 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu olan Ali Balta ve Güleç ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada astsubaylara rapor veren dönemin 3 askeri tabibinin talimatla alınan ifadeleri okundu.

Mahkeme heyeti, diğer talimatların sonucunun beklenmesi ve tanık olarak ifade veren doktorlar hakkında FETÖ soruşturması olup olmadığının belirlenmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- İlk mahkeme süreci

Üçok, 2009'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı olduğu dönemde Kayseri'de 'Fetullah Gülen Grubu' diye bilinen oluşumla ilgili soruşturma yürütmüş, Hava Kuvvetleri Komutanlığının elektronik yazışma sistemine girdikleri ve bazı TSK personelini 'Ergenekon' örgütü üyesi göstermek amacıyla sahte emirler ürettikleri iddiasıyla 3 astsubay hakkında soruşturma açmıştı.

Astsubayların tutuklanmasından yaklaşık 9 ay sonra Ahmet Zeki Üçok, söz konusu soruşturma sırasında astsubaylara hipnozla işkence yapmakla suçlanarak tutuklanmıştı.

Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 17 Nisan 2012'de Üçok hakkında işkence suçundan verdiği 7,5 yıl hapis cezası kararı, Yargıtay 8. Ceza Dairesince onanmış, Üçok'un başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, yargılamanın yeniden yapılmasına karar vermişti. 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, dava konusu suç Üçok'un askeri personel olduğu dönemde gerçekleştiği için dosyanın Askeri Yargıtaya gönderilmesine hükmetmişti.

Üçok'un itirazı üzerine Yargıtay, yeniden yargılamada Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinin yetkili olduğuna karar vererek, dosyayı geri göndermişti.
Kaynak: AA