CHP Bursa Milletvekili Sarıbal Açıklaması

'Yerel tohumların kökünü kazımaya yönelik çabalar durdurulmalı, sertifikalı tohum yerine yerel tohumun ıslahına ağırlık verilmelidir'.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 'Yerel tohumların kökünü kazımaya yönelik çabalar durdurulmalı, sertifikalı tohum yerine yerel tohumun ıslahına ağırlık verilmelidir.' dedi.

Sarıbal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Fırat Kalkanı Harekatı'nda dün şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dileklerinde bulundu.

Anadolu coğrafyasının çok sayıda endemik bitkiyi barındırdığını ifade eden Sarıbal, ancak çiftçinin çok uluslu şirketlerin elinde bulunan hibrit tohuma mahkum edildiğini öne sürdü.

Türkiye'de 600'ün üzerinde tohum firmasının bulunduğunu, yüzde 90'ının ise tek bir tohum çeşidini ithal edip piyasaya sattığını savunan Sarıbal, şöyle konuştu:

'Tohum kaynakları 1980 yıllarına kadar devlet tarafından denetlenirdi. Tohum, tarımsal girdinin en önemli unsurlarından birisiydi. 1980'den sonra tohumculuk serbest piyasanın aracı haline getirilmiştir. Bugünkü iktidar da 2006 yılında bir kanun çıkararak çok uluslu şirketlerin ülkeye tohum satmasının önünü açtı. Üreticinin yerli tohumu satmasını kısıtladı. Tohumculuk kanunu daha çok dışa bağımlılığa, toprağın kimyasallarla fakirleşmesine neden olmuştur. Bu ülkenin bioçeşitliliği yabancı ellere teslim edilmiştir.'

Orhan Sarıbal, 2018 yılı itibariyle sertifikalı tohum kullanımının zorunlu hale geleceğini, bundan en fazla karı yine yabancı şirketlerin elde edeceğini öne sürerek, 'Bu ülke, tohumu yeni görmüyor. Bu coğrafyada binlerce tohum çeşidi var. Ama yanlış politika neticesinde ülke kendi değerlerinden uzaklaşmıştır. 2015 yılı sonu itibarıyla Türkiye'nin tohum ihracat değeri 103 milyon, ithalatın ise 202 milyon dolar olduğu dikkate alındığında bu gerçek tüm açıklığıyla ortaya çıkmaktadır. Yerel tohumların kökünü kazımaya yönelik çabalar durdurulmalı, sertifikalı tohum yerine yerel tohumun ıslahına ağırlık verilmelidir.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA