Yrd. Doç. Dr. Haliloğlu Açıklaması 'Boğaz Ağrılarının Büyük Çoğunluğunun Nedeni Virüs'

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tamer Haliloğlu, boğaz ağrılarının büyük çoğunluğunun nedeninin virüs olduğunu belirterek, "Boğaz ağrısının pek çok yaygın nedeni de bulunmaktadır. Bu nedenler arasında alerjiler, odalardaki havanın kuruluğu, kirlilik ve diğer tahriş ediciler, kas zorlanması, reflü, HIV enfeksiyonu ve tümörler bulunmaktadır" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Haliloğlu Açıklaması 'Boğaz Ağrılarının Büyük Çoğunluğunun Nedeni Virüs'
Çoğu zaman grip ve soğuk algınlığı gibi başka bir hastalığın veya bir virüs enfeksiyonunun bulgusu olan boğaz ağrısı, kişinin yaşam konforunu bozarak büyük sorunlara yol açıyor. Tıptaki adı farenjit olan ve genelde bazı hastalıkların habercisi olarak kabul edilen boğaz ağrısının en sık nedenleri arasında boğaz enfeksiyonları yer alıyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tamer Haliloğlu, boğaz ağrısına yol açan enfeksiyonların genelde bulaşıcı özelliğe sahip virüs ve bakteriler tarafından oluşturulduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

"Boğaz ağrılarının büyük çoğunluğunun nedeni virüstür ve genellikle bir hafta içinde kendi kendilerine geçerler. Bakteri enfeksiyonlarının sadece yaklaşık yüzde 10’unda tıbbi bakıma gerek duyulabilmektedir. Çoğu boğaz ağrısı mikrobu, doğrudan temas ile aktarılır. Hasta bir kişi kapı koluna, telefona veya başka bir nesneye dokunur, siz de aynı nesneyi tutarak, mikropları alırsınız ve mikroplar ellerinizden ağzınıza ve burnunuza aktarılır. Bakteri enfeksiyonları, zaman zaman antibiyotiklerle tedavi edilse de, ilaçlar her zaman iyileşmeyi hızlandırmaz ya da enfeksiyonların nüksetmesini engellemez."

Boğaz ağrısına yol açan hastalıklar

Yrd. Doç. Dr. Haliloğlu, toplumun pek çok kesimini ilgilendiren boğaz ağrısının genellikle başka belirtilerle birleşik olarak meydana geldiğinin de altını çizerek "Örneğin soğuk algınlığı; boğazda kaşıntı ve ağrının yanı sıra, hapşırma, gözlerde sulanma, öksürme, düşük ateş, burun tıkanıklığı, hafif vücut ağrıları veya şiddetli olmayan baş ağrılarına da neden olur. Mononükleoz da, şiddetli boğaz ağrısına neden olan, çok daha uzun süren bir virüs hastalığıdır. Kızamık, su çiçeği ve krup hastalığı da dahil olmak üzere, diğer virüs hastalıkları da genellikle boğaz ağrısı ile meydana gelir. Boğaz ağrısı ile bağlantılı bakteri enfeksiyonları arasında bademcik iltihabı, difteri ve yaygın görülmeyen bir bakteri enfeksiyonu olan epiglotit de bulunmaktadır" ifadelerini kaydetti.



Boğaz ağrısını yaygın nedenleri

Çoğu boğaz ağrısının nedeninin soğuk algınlığı ve gribe neden olan mikroplarla aynı olan virüsler olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Tamer Haliloğlu, bütün boğaz ağrılarının virüs ya da bakteri enfeksiyonlarından ileri gelmediğini vurgulayarak, "Boğaz ağrısının pek çok yaygın nedeni de bulunmaktadır. Bu nedenler arasında alerjiler, odalardaki havanın kuruluğu, kirlilik ve diğer tahriş ediciler, kas zorlanması, reflü, HIV enfeksiyonu ve tümörler bulunmaktadır" dedi.



Ne zaman tıbbi yardım alınmalı?

Yrd. Doç. Dr. Haliloğlu, boğaz ağrılarının çoğunun rahatsız edici olmakla beraber zararlı olmadığını ve beş ila yedi gün içerisinde kendi kendine geçtiğini ifade ederek, "Eğer şiddetli olan veya bir haftadan daha uzun süren boğaz ağrısı, yutkunmada veya nefes almada büyük zorluk, boyunda acıyan veya şişmiş lenf düğümleri, boğazın arka tarafında irin, isilik, iki haftadan daha uzun süren ses kısıklığı, tükürük veya balgamda kan, gözlerde içe göçme, şiddetli yorgunluk, idrar çıkışında azalma ve nükseden boğaz ağrılarınız varsa mutlaka doktora görünmelisiniz" açıklamasına bulundu.
Kaynak: İHA