Şanlıurfa Uluslararası Türk Dünyası 3 Bilim Şenliğine Hazır

Türk Dünyası Vakfı tarafından gerçekleştirilen Bilim ve Kültür şenliklerinin üçüncüsü 24-25 Aralık tarihleri arasında Şanlıurfa’da yapılacak.

Şanlıurfa Uluslararası Türk Dünyası 3 Bilim Şenliğine Hazır
Türk Dünyası Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna başkanlığında gerçekleşecek dev organizasyona Türkiye’nin 81 ilinden ve Türk Cumhuriyetlerinden 18 ülkeden öğrenciler katılacak. Şenliklerde ilk ve orta okul 4’üncü, 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıf öğrencilerinden oluşan yaklaşık bin 200 başvuru ile rekor kırıldı. Yurt içinden 70, yurt dışından ise 30 proje jürinin titiz çalışmaları sonucu seçildi. Milli Eğitim Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği sponsorluğunda Türk Dünyası Vakfı ve Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğünce desteklenen Uluslararası Türk Dünyası 3. Bilim ve Kültür Şenliği için son hazırlıklar tamamlandı.

Şanliurfalılar şenliğe davetli

Öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, mevcut bilimsel çalışmalara katkı sağlamak, öğrencilerin kültürler arası etkileşimlerini arttırmak amacıyla “Tasarım ve Buluş” dalında yarışma düzenlendi.

Yarışmaya Türkiye ve 18 Türk Cumhuriyeti ülkelerinden bin 200 başvuru olurken, şenliklerin düzenleneceği Şanlıurfa’dan rekor başvuru oldu. Şanlıurfa’daki ilköğretim okullarından 320 öğrenci projeye başvuruda bulunurken, 16 öğrencinin projesi jüri heyeti tarafından ilk 100 eser arasında yer aldı.

Yarışmaya katılacak ülkeler

İlk iki yıl Eskişehir’de gerçekleştirilen ve bu yıl ise üçüncüsü düzenlenecek olan yarışma, Uluslararası Türk Dünyası 3.Bilim ve Kültür Şenliği ismiyle Şanlıurfa Valiliğince 24-25 Aralık 2016 tarihlerinde Şanlıurfa GAP Arena kapalı spor salonunda yapılacak. Uluslararası Türk Dünyası 3. Bilim ve Kültür Şenliği “Tasarım ve buluş” dalındaki yarışmaya Türkiye’nin 81 il’inden yanı sıra, KKTC, Azerbaycan, Tataristan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Makedonya, Bulgaristan, Kosova, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Altay, Moldova, Kazakistan, Başkurdistan, Doğu Türkistan, Yunanistan, Kırım, Bayır Bucak ve Kerkük’te öğrenim gören öğrenciler katılacak.

Jüri titiz çalıştı

Uluslararası 3. Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları Proje Yarışması, proje şartnamesinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, alanında uzman akademisyenler ve farklı kurumlardaki proje uzmanı jüri üyeleri tarafından proje değerlendirmede kullanılan ölçütlere göre bilimsel olarak yapıldı.

Başvurusu alınan projeler Gazi Üniversitesi, Türk Patent Enstitüsü, İstanbul Aydın Üniversitesi, Ankara ve Şanlıurfa TÜBİTAK Proje Koordinatörlerinden oluşan komisyon tarafından değerlendirilip finale kalan projeler açıklandı.

Proje hakkında bilgi veren Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, amaçlarının çocukları ve gençleri geleceğe hazırlamak ve onların hayallerini, projelerini dikkate almak olduğunu kaydetti.

Tuna, “Ülkemizin, bilimde, fende teknolojinin gelişmesinde büyük projeleri yapacak olan gençlerimizi Şanlıurfa’da iki gün sürecek olan Bilim ve Kültür Şenliğinde bir araya getiriyoruz. Bunu yaparken, başka bir hedefimiz de medeniyetin beşiği, tarih ve kültürü ile ülkemizin en değerli İli olan Peygamberler Şehri Şanlıurfa’yı Türkiye’de ve Türkiye’yi Türk Dünyasında tanıtmaktır. Şanlıurfa’nın kültürel, sanatsal, bilimsel, ekonomik ve sosyal düzeyinin yükselmesini desteklemek, kültür-sanat alt yapısını iyileştirilmek ve potansiyelini geliştirmektir. Şanlıurfalı gençlerin bu şenliğe katılımlarını bekliyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA