Karataş, 'Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı' Na Katıldı

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından düzenlenen “Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı”na katıldı.

Karataş, 'Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı' Na Katıldı
Ankara’da Antalya’nın sesi olmaya devam ettiklerini belirten Karataş, “Çevre ve Şehircilik Bakanımız, TOBB Başkanımız ve diğer üst bürokrasi ile bir araya gelerek Antalya’mızın dört ana başlıkta saptadığımız ve topladığımız en önemli sektör sorunlarını ilettik. Hizmet için çalışmanın erdem olduğunun bilincindeyiz. Neticede elde edilecek kazançlar çözüm noktasında hepimizin menfaati ve başarısı olacaktır” dedi.

Çalıştayda yaptığı konuşmada 2017 yılında Müteahhitlik Hizmet Yasasının çıkması gerektiğine dikkat çeken Deniz Karataş, “Türk Müteahhitlik sektörü dünyada kendini kanıtlamış bir sektördür. Bu başarı tesadüf değildir, ancak yurtdışında yakaladığımız bu başarının aynısını, ülkemizde tutturamamamız, sistemde eksiklik olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sebeple tüm gücümüzü ve enerjimizi hizmet yasamıza yönlendirmeliyiz. “Kentsel Dönüşümün” parsel bazında değil ada bazında dönüşüm yapılmalıdır dedik. Dolayısıyla adı üstünde içinde kenti barındıran, kentsel yani sadece o parseli değil kentin ihtiyaçlarını çözecek dönüşümlerin yasal dönüşümleri sağlanmalıdır dedik. 2017 yılında bu konu ile ilgili yasal çerçevelerin belirlenmesini bekliyoruz.”diye konuştu.



Yapı Denetim Yasası

Yapı Denetim Yasasının amacının dışına çıktığını savunan Karataş, yasanın prosedür ve evrak tamamlama şekline dönüştüğünü söyledi.

Yapı Denetim Yasasının çıkış noktasının 1999 yılında yaşanan depremdeki can ve mal kaybı olduğunu hatırlatan Karataş .ancak günümüzde boyayla, sıvayla, ışıklandırmayla, makyajla gereğinin yapıldığının düşünüldüğünü, ve bu aksesuarlarla ilgilenir hale gelindiğini kaydetti.

Karataş, yapı denetimin esas unsurlarının, binanın taşıyıcı kolonları, kirişleri, temeli gibi unsurları binayı ayakta tutan enstrümanlar olması gerektiğine dikkat çekti..

Antalya’nın en önemli sorunun “Hafriyat Depolama Alanı” olduğunu hatırlatan Karataş, “Çalıştaya katılan birlik temsilcilerine sizlerin şehirlerinizde inşaat atıklarını dökecek hafriyat depolama alanınız var mı? Sizdeki uygulama nedir?” diye sorduk. Hafriyat elinizdeyken atacak yer bulamayacağınız, elinizde yokken de nereden temin edeceğini bilemeyeceğiniz sektörün önemli bir sorunudur. Dolayısıyla hafriyat depolama alanlarına ihtiyaç vardır. İnşaat, yıkım ve kazılardan çıkan katı atıkların yönetimi ile ilgili uygulamaların en kısa zamanda hayata geçirilerek, çevreye verilen zararın önlenmesi şehir dışlarında depolama alanlarının ivedilikle kurulması, gerekli yasa ve tüzüklerin de hayata geçirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA