Demokratik Kongo'daki Şiddet Olayları

Devlet Başkanı Kabila'nın iktidardan ayrılmasını talep eden göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada en az 9 kişi öldü.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 9 kişi yaşamını yitirdi.

Başkent Kinşasa Valisi Kimbuta Yango, AA muhabirine açıklamasında, Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın görevi bırakması için başkentte düzenlenen izinsiz gösterilere polisin müdahalesi sonucu çıkan çatışmada, 1'i polis en az 9 kişinin öldüğünü bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi kaynakları ise olaylarda, 2'si polis 20 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Geçiş hükümetinin Başbakanı Samy Badibanga, güvenlik güçlerini ılımlı davranmaya ve halkı sükunete çağırdı.

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak geçen ay yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Ülkede seçimlerin düzenlenebilmesi amacıyla muhalefetin bir kısmı ile iktidar arasında eylülde başlatılan diyalog görüşmeleri, ekimde imzalanan bir anlaşmayla sona ermişti. Anlaşmada, devlet başkanı seçimi için halkın Nisan 2018'de sandık başına gitmesi, Kabila'nın seçime kadar iktidarda kalması ve seçime kadar ülkenin muhalefetin oluşturduğu geçici hükümet tarafından yönetilmesi öngörülmüştü.

Ancak iktidar, muhalefetteki bazı partilerin birleşmesinden oluşan Değişim için Kazanılmış Güçler Topluluğuyla uzlaşmaya varamadı.

Öte yandan anlaşma şartları gereği, Başbakan Augustin Matata Ponyo geçen ay istifa ederek görevi bırakmış, yerine muhalif Samy Badibanga atanmıştı.

Kaynak: AA